Τμήμα Γεωργίας

Εποχικές κτηνοτροφικές ασχολίες

Ιανουάριος – Απρίλιος


Show details for ΑιγοπροβατοτροφίαΑιγοπροβατοτροφία

Show details for ΧοιροτροφίαΧοιροτροφία

Show details for ΚονικλοτροφίαΚονικλοτροφία

Hide details for ΠτηνοτροφίαΠτηνοτροφία
Η χρονική αυτή περίοδος είναι κατάλληλη για την τοποθέτηση νεοσσών αυγοπαραγωγής ώστε να υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή αυγών κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες που παρατηρείται αύξηση της ζήτησης στην ντόπια αγορά. Για την καλή εκτροφή και διαμόρφωση των πουλάδων χρειάζεται προηγουμένως σχολαστικό καθάρισμα, απολύμανση των υποστατικών και του εξοπλισμού και η τοποθέτηση κατάλληλου αριθμού από ταΐστρες και ποτίστρες. Την παραμονή της τοποθέτησης των νεοσσών στους θαλάμους συστήνεται ένα δεύτερο ψέκασμα των υποστατικών με ιοκτόνο απολυμαντικό 10 – 12 ώρες πριν την παραλαβή των νεοσσών. Παράλληλα, τοποθετείται ο κατάλληλος αριθμός από ταΐστρες (μια για κάθε 100 νεοσσούς την πρώτη βδομάδα, μια για κάθε 50 νεοσσούς από τη δεύτερη μέχρι την πέμπτη βδομάδα και μια για 25 – 30 πουλάδες από την έκτη βδομάδα μέχρι τη μεταφορά τους στα κλουβιά) και ποτίστρες μια για κάθε 100 πουλάδες, και ανάβουν οι θερμάστρες για να υπάρχει μια σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 36ο C μέσα στο υποστατικό.

Ο παραγωγός για να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την ανάπτυξη των κοτόπουλων, θα πρέπει να δώσει έμφαση στο βάρος των νεοσσών στις πρώτες επτά μέρες. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί καλό τελικό ζωντανό βάρος, ψηλή μετατρεψιμότητα της τροφής, καλή ομοιομορφία του σμήνους και χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας. Στις πρώτες επτά μέρες το 80% της ενέργειας της τροφής χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη του πτηνού και μόνο το 20% για τη συντήρηση. Οι νεοσσοί τις πρώτες επτά μέρες μπορούν να αυξήσουν το βάρος τους μέχρι και 4,25 φορές, δηλαδή από 40γρ. που ζυγίζουν περίπου την πρώτη μέρα να φτάσουν μέχρι και τα 180γρ. την έβδομη μέρα.

Για να επιτύχουμε την υψηλή πρόσληψη της τροφής σε τόσο νεαρό στάδιο θα πρέπει:
1. να διατηρείται θερμοκρασία 28-30°C στο επίπεδο του ύψους των νεοσσών, η σχετική υγρασία να κυμαίνεται μεταξύ 60-70%, να υπάρχει στρωμνή βάθους 8-10εκ. και τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και αμμωνίας στο υποστατικό θα πρέπει να είναι στα επιθυμητά επίπεδα,
2. να παρέχεται φωτισμός 23 ώρες και μία ώρα σκοτάδι,
3. να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πρόσληψη τροφής λόγω της καταπόνησης των νεοσσών τις πρώτες μέρες της ζωής τους,
4. να είναι συνεχής και εύκολη η πρόσβαση στην τροφή και το νερό,
5. το νερό να είναι αρίστης ποιότητας και η θερμοκρασία του να είναι γύρω στους 10-12°C,
6. το σιτηρέσιο να είναι αρίστης ποιότητας και ισοζυγισμένο.

Η υγεία και ευημερία των κοτόπουλων κρεοπαραγωγής πρέπει να λαμβάνεται υπόψη καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου και ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο. Μεγάλη προσοχή δίνεται στη θερμοκρασία και την ποιότητα του αέρα στο υποστατικό, καθώς και στην ποιότητα της στρωμνής. Κατά τον χειμώνα όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες στην Κύπρο, είναι απαραίτητη η διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στα υποστατικά για την προστασία των πτηνών από το κρύο. Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα υποστατικά ανοικτού τύπου γιατί αρκετοί πτηνοτρόφοι φοβούμενοι το κρύο ότι θα επηρεάσει τους νεοσσούς κρατούν τα παράθυρα και τον εξαεριστήρα της οροφής κλειστά με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής εξαερισμός στα υποστατικά. Η ψηλή συγκέντρωση της αμμωνίας και της υγρασίας που δημιουργείται υπό αυτές τις συνθήκες είναι επικίνδυνη για τα πτηνά. Τα κοτόπουλα είναι ευαίσθητα στις ακραίες θερμοκρασίες όταν συνδυάζονται με υψηλή υγρασία, καθώς ως γνωστόν αποβάλλουν μεγάλες ποσότητες υγρών υπό μορφή κοπριάς και υδρατμών κατά τη διάρκεια της πέψης της τροφής ή κατά τη λήψη νερού. Αυτές οι συνθήκες επιβαρύνουν τη διαβίωση τους στο εσωτερικό ενός κλειστού υποστατικού καθώς η υγρή στρωμνή μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα στα κοτόπουλα.

Η τοποθέτηση νάιλον γύρω από τις θερμομητέρες είναι λανθασμένη μέθοδος, αφού οι νεοσσοί δεν ζεσταίνονται καλύτερα. Η πρακτική αυτή πρέπει να αποφεύγεται διότι δημιουργείται αποπνικτική ατμόσφαιρα με δυσάρεστα επακόλουθα στην υγεία των νεοσσών.


Show details for ΑγελαδοτροφίαΑγελαδοτροφία


Μάιος – Αύγουστος


Show details for ΑιγοπροβατοτροφίαΑιγοπροβατοτροφία

Show details for ΧοιροτροφίαΧοιροτροφία

Show details for ΚονικλοτροφίαΚονικλοτροφία

Show details for ΠτηνοτροφίαΠτηνοτροφία

Show details for ΑγελαδοτροφίαΑγελαδοτροφία


Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος


Show details for ΑιγοπροβατοτροφίαΑιγοπροβατοτροφία

Show details for ΧοιροτροφίαΧοιροτροφία

Show details for ΚονικλοτροφίαΚονικλοτροφία

Show details for ΠτηνοτροφίαΠτηνοτροφία

Show details for ΑγελαδοτροφίαΑγελαδοτροφία