Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών

Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας



Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσιών Ερευνών στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υλοποιεί τα ακόλουθα έργα.


1. Δημιουργία Συλλογικής Υποδομής (χερσαίες και λιμενικές εγκαταστάσεις) στην περιοχή Πεντακώμου για εξυπηρέτηση των υδατοκαλλιεργητών στην περιοχή Μονής – Βασιλικού.

Η δημιουργία της προτεινόμενης συλλογικής υποδομής αποτελούσε και αποτελεί προτεραιότητα βάσει του αντίστοιχου πολυετούς Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Κυπριακή Υδατοκαλλιέργεια τόσο για 2014 – 2020, όσο και για το 2021 -2030 το οποίο έχει εγκριθεί και από το Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι το σημαντικότερο έργο για τον Κυπριακό Τομέα υδατοκαλλιέργειας ο οποίος αποτελεί σημαντικότατο και αναπόσπαστο μέρος του ευρύτερου γεωργικού τομέα της πρωτογενούς παραγωγής. Σημειώνεται ότι η παραγωγή υδατοκαλλιέργειας αποτελεί το 80% - 85%, τόσο σε ποσότητα παραγωγής, όσο και σε αξία, της εθνικής μας παραγωγής αλιευτικών προϊόντων.

Η κατασκευή αυτής της συλλογικής υποδομής είναι η πιο σημαντική προτεραιότητα για την Κυπριακή υδατοκαλλιέργεια, αφού αναμένεται ότι θα διασφαλίσει την μακροχρόνια ομαλή λειτουργία των θαλάσσιων μονάδων υδατοκαλλιέργειας και θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην ορθολογική, εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία τους, καθώς και στη μελλοντική περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους. Με αυτό το τρόπο βελτιώνεται σημαντικά η ανθεκτικότητα του Κυπριακού τομέα υδατοκαλλιέργειας και ταυτόχρονα διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η βιώσιμη λειτουργία του.

Συγκεκριμένα, η δημιουργία / κατασκευή της συγκεκριμένης υποδομής κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη αφού θα:

- Παρέχει τους απαραίτητους και καταλλήλους χώρους, που δεν υφίστανται την παρούσα στιγμή, για στήριξη και ορθολογική λειτουργία του τομέα θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας.
- Διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και τη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων υδατοκαλλιέργειας.
- Συνεισφέρει και θα στηρίξει τη διατήρηση θετικών ρυθμών ανάπτυξης με όλα τα συνεπακόλουθα κοινωνικό - οικονομικά οφέλη. Σημειώνεται ότι, η υδατοκαλλιέργεια στην Κύπρο είναι εξαγωγικού προσανατολισμού.
- Συνεισφέρει σημαντικά σε ό,τι αφορά το εμπορικό ισοζύγιο αλιευτικών προϊόντων.
- Συνεισφέρει σημαντικά στην επισιτιστική ασφάλεια.
- Διατηρήσει την πρόσβαση σε υψηλής θρεπτικής αξίας προϊόντα για την κοινωνία σε προσιτές τιμές, με όλα τα συνεπακόλουθα οφέλη.
- Βελτιώσει και θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα του κλάδου.
- Διασφαλίσει τη διατήρηση υφιστάμενων θέσεων εργασίας και θα δημιουργήσει άλλες νέες πρόσθετες θέσεις εργασίας.
- Δημιουργήσει προοπτικές περεταίρω ανάπτυξης του τομέα.
- Οδηγήσει σε βελτίωση της λειτουργικότητας και ανταγωνιστικότητας της Κυπριακής υδατοκαλλιέργειας.
- Μειώσει σημαντικά τους κινδύνους ατυχημάτων στην περιοχή.
- Συνεισφέρει σημαντικά στη βελτίωση και καλύτερη οργάνωση του τομέα.
- Βελτιώσει τη διαχείριση αποβλήτων από τη δραστηριότητα του τομέα.
- Διευκολύνει και θα βελτιώσει την αποδοτικότητα των ελέγχων της δραστηριότητας και των προϊόντων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
- Βελτιώσει την περιβαλλοντική απόδοση του κλάδου, ειδικά σε ό,τι αφορά στο αποτύπωμα άνθρακα και τον υποθαλάσσιο θόρυβο.
- Διατηρήσει σε ψηλό επίπεδο τον Κυπριακό Τομέα υδατοκαλλιέργειας σε ό,τι αφορά στην καινοτομία και την πρωτοπορία, σε βαθμό που θα αποτελεί παράδειγμα / σημείο αναφοράς.
- Βοηθήσει σημαντικά στην καλύτερη συλλογική διαχείριση και οργάνωση του τομέα, ακόμα και σε επίπεδο παραγωγών.

Επίσης, το συγκεκριμένο έργο θα συνεισφέρει σημαντικά ως προς την επίτευξη των στόχων σημαντικών Ευρωπαϊκών και Εθνικών πολιτικών και στρατηγικών όπως:


- της Γαλάζιας Ανάπτυξης,
- την Ανάκαμψη της Οικονομίας,
- της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας,
- της Στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο»,
- της Εθνικής Στρατηγικής για Ανάπτυξη της Υδατοκαλλιέργειας,
- τη στήριξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ,
- το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό,
- της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα και το Κλίμα,
- τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής.

Ο κωδικός παρέμβασης του συγκεκριμένου έργου είναι «C3.1_I.1» και το συνολικό εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται σε € 34 εκ. ευρώ + ΦΠΑ. Ο φορέας υλοποίησης για την κατασκευή του είναι το Τμήμα Δημοσίων Έργων.

2. Βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας του Τμήματος Αλιείας και θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) στους τομείς της πρόληψης, του περιορισμού και της καταπολέμησης της θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοειδή

Η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας της ΚΔ να ανταποκρίνεται με επάρκεια και αποτελεσματικότητα σε περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοειδή ανεξαρτήτως της μορφής, της έκτασης και της γεωγραφικής κάλυψης αποτελούσε διαχρονικά ύψιστης σημασίας στρατηγικό στόχο, λόγω και της μετεξέλιξης της Κύπρου σε σύγχρονο ναυτιλιακό και ενεργειακό κέντρο, της συνεπαγόμενης αύξησης της ναυτιλιακής κυκλοφορίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και των συναφών κινδύνων ρύπανσης της θάλασσας από πετρελαιοειδή .

Για το σκοπό αυτό το Τμήμα Αλιείας και θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ), προχώρησε εγκαίρως στο σχεδιασμό των ελάχιστων δυνατών επενδυτικών απαιτήσεων με οραματισμό την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του αντιρρυπαντικού στόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας, απόρροια μελέτης του SEPA (Scottish Environmental Protection Agency) και συμμετέχει, κατόπιν υποβολής εμπεριστατωμένου αιτήματος, στο Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας με το Επενδυτικό Έργο «Προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος από κίνδυνους πετρελαϊκών ρυπάνσεων», Μέτρο: CY_C (C2.3) I(18), με επενδυτικές αγορές που εξασφαλίσθηκαν μέσω Δημοσίων Συμβάσεων κατόπιν προκήρυξης σχετικών Διαγωνισμών και που αναμένεται να ανέλθουν στα 8.3 εκ ευρώ, 7.6 εκ εκ των οποίων θα καλυφθούν από το Ταμείο.

Οι επιλέξιμες επενδύσεις αφορούν δύο (2) αυτόνομες μονάδες αεροψεκασμού διασκορπιστικών πετρελαίου με χρήση πτητικών μέσων, τα οποία έχουν παραληφθεί επιτυχώς περί τα τέλη του 2023, τρία (3) σκάφη με εγκατεστημένα προηγμένης τεχνολογίας αυτοματοποιημένα συστήματα ανάκτησης πετρελαίου, δύο εκ των οποίων θα επιχειρούν σε εγγύτητα με την ακτογραμμή και τα οποία έχουν ήδη παραληφθεί το Φεβρουάριο, 2024 και ένα μεγαλύτερο σκάφος μήκους 25 μέτρων για επιχειρήσεις σε ανοικτή θάλασσα, η παραλαβή του οποίου προγραμματίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Η πραγματοποίηση του επενδυτικού προγράμματος δεν ενισχύει απλά και μόνο τη υποδομή του κράτους αλλά επιχειρεί ταυτοχρόνως να συμβάλει στην οικοδόμηση ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιβαλλοντικά και γεωστρατηγικά ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Στόχος αυτός βρίσκεται πλέον σε πορεία υλοποίησης.

Εξέταση καταγγελιών-αρμόδια όργανα λήψης και διερεύνησης καταγγελιών

Νομικό πλαίσιο για την προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβάσεις

Στις 4.2.2022 δημοσιεύθηκε ο περί της Προστασίας Προσώπων που Αναφέρουν Παραβάσεις του Ενωσιακού και Εθνικού Δικαίου Νόμος του 2022 (Νόμος 6(Ι)/2022). Ο Νόμος προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παροχή προστασίας σε πρόσωπα που υποβάλλουν αναφορά σε σχέση με συγκεκριμένες παραβάσεις του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράξεις ή παραλείψεις που σχετίζονται με διάπραξη ή πιθανή διάπραξη ποινικού αδικήματος ή με μη συμμόρφωση προσώπου προς νόμιμη υποχρέωσή του, παραβάσεις που προκαλούν ή πιθανόν να προκαλέσουν ζημιά στο περιβάλλον.

Πρόσωπα που δικαιούνται προστασία είναι τα πρόσωπα που αναφέρουν παραβάσεις του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσωπα που αναφέρουν παραβάσεις του εθνικού δικαίου, τρίτα πρόσωπα που συνδέονται με τα ως άνω πρόσωπα και ενδεχομένως να υποστούν αντίποινα σε εργασιακό πλαίσιο και νομικά πρόσωπα τα οποία ανήκουν στα ως άνω πρόσωπα ή για τα οποία εργάζονται ή συνδέονται με εργασιακή σχέση τα ως άνω πρόσωπα. Καθορίζονται επίσης οι προϋποθέσεις για την προστασία των προσώπων που προβαίνουν σε αναφορά. Επιβάλλεται επίσης στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να καθορίσουν διαύλους και διαδικασίες για εσωτερική αναφορά παραβάσεων. Παρέχεται ακόμα προστασία σε πρόσωπο το οποίο προβαίνει σε δημόσια αποκάλυψη παραβάσεων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και επιβάλλεται υποχρέωση εμπιστευτικότητας όσον αφορά την ταυτότητα του αναφέροντος, περιλαμβανομένης κάθε πληροφορίας από την οποία μπορεί να συναχθεί άμεσα ή έμμεσα η ταυτότητα του. Θεσπίζονται επίσης μέτρα προστασίας του αναφέροντος από οποιαδήποτε αντίποινα εναντίον του, καθώς και μέτρα στήριξή του καθώς και τα ποινικά αδικήματα της παρεμπόδισης υποβολής αναφοράς, της διενέργειας αντιποίνων σε βάρος αναφέροντος, της κίνησης καταχρηστικών διαδικασιών κατά αναφέροντος, της παράβασης της υποχρέωσης τήρησης του εμπιστευτικού χαρακτήρα της ταυτότητας του αναφέροντος και της υποβολής ψευδών αναφορών ή ψευδών δημόσιων αποκαλύψεων.

Για λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή του Νόμου 6(Ι)/2022 μπορείτε να αποταθείτε στη σχετική σελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης πατώντας εδώ.Για να δείτε τη ροή εξέτασης καταγγελιών που αφορούν περιστατικά που επηρεάζουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης πατήστε εδώ.

Αρμόδια όργανα λήψης και διερεύνησης καταγγελιώνΤα αρμόδια όργανα λήψης και διερεύνησης καταγγελιών στην Κυπριακή Δημοκρατία, στα οποία μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αποταθούν, αναφέρονται πιο κάτω. Χρησιμοποιώντας τους συνδέσμους που παρέχονται εδώ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μεταφερθούν στις σχετικές σελίδες των Υπηρεσιών αυτών, όπου μπορούν να υποβάλουν απευθείας παράπονα και καταγγελίες:

· Ελεγκτική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας
· Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
· Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς



Σχετικά Αρχεία:

Κατεβάστε το αρχείο Acrobat ΣΑΑ - ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΑΘΕ (13.05.2024).pdf


Πολιτικη Προστασίας ΤΑΘΕ

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ (COVID-19)

Facebook

Youtube

Αίτηση για απόκτηση ερασιτεχνικής άδειας μεσω πλατφορμας

Ελάχιστα επιτρεπόμενα αλιευτικά μεγέθη

CY-FIS

Προστατευόμενες περιοχές αλιείας

Αλιευτικά καταφύγια ελλιμενισμός

Βραδινή Υποβρύχια Κατάδυση με βοηθητικές συσκευές

pandoteira

Λαγοκέφαλος

Contingency Plan

thalassia stratigiki

OROI ADEION ALIEIAS THALASSA

Thalassia epistimoniki ereuna

Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού

Δημόσιες Συμβάσεις (e-procurement)

Τυχαία αλίευση χελώνας / δελφινιού / φώκιας

Καρχαρίες: Απαγορευμένα Είδη και Είδη για Καταγραφή Αλίευσης