Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Αγρόκυπρος
Άρθρα - Συνεντεύξεις > Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στο 30ό Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΕΚ

Άρθρα - Συνεντεύξεις



Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στο 30ό Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΕΚ


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση αποδέχθηκα την τιμητική πρόσκληση της «Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου», γνωστής σε όλους ως ΠΕΚ, να απευθύνω χαιρετισμό στο 30ο Παγκύπριο Συνέδριό της. Από το 1942 που ιδρύθηκε, η «Παναγροτική Ένωση Κύπρου» έχει αδιαμφισβήτητα έντονη δράση στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των αγροτών μας. Πέραν όμως αυτού, η ΠΕΚ υπήρξε διαχρονικά θεματοφύλακας των δικαίων του λαού μας, λαμβάνοντας μέρος στον αγώνα για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και λειτουργώντας ως προπύργιο ελευθερίας κατά τα τραγικά γεγονότα του 1974. Το 1976, η ΠΕΚ πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ σήμερα συνεχίζει να συμμετέχει ενεργά στα γεωργικά δρώμενα του τόπου και να διεκδικεί δυναμικά την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του αγροτικού κόσμου. Εξ όσων γνωρίζω, ένα εμβληματικό στέλεχος τόσο της ΠΕΚ όσο και ολόκληρου του αγροτικού κινήματος, ο αγαπητός Μιχάλης Λύτρας, αποχωρεί, αυτή την περίοδο, από την ενεργό δράση. Η πρώτη σκέψη είναι ότι η απώλεια αυτή είναι τεράστια, οι δεύτερες σκέψεις όμως είναι πιο καθησυχαστικές, αφού είμαι σίγουρος ότι, από τη μια, ο ίδιος θα συνεχίσει να προσφέρει στον αγροτικό μας κόσμο από το μετερίζι του απλού «στρατιώτη» και, από την άλλη, οι διάδοχοί του στην ΠΕΚ θα φανούν αντάξιοι της δικής του προσφοράς στο αγροτικό κίνημα.


Φίλες και φίλοι,

Αξιοποιώντας την ευκαιρία του σημερινού Συνεδρίου, επιθυμώ να εκφράσω, για ακόμα μια φορά, την εκτίμηση και τον σεβασμό μου προς το οργανωμένο αγροτικό κίνημα. Ένα κίνημα το οποίο, τόσο ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος όσο και ως Κυβέρνηση, στηρίζουμε με όλους τους τρόπους και με το οποίο έχουμε αναπτύξει ένα εποικοδομητικό και γόνιμο διάλογο, προς όφελος των αγροτών μας, με απτά μάλιστα αποτελέσματα. Το Υπουργείο μας, δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει την αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης και τους στόχους που απορρέουν από αυτή, χωρίς την καθοριστική συνεισφορά του συνόλου των αγροτικών οργανώσεων. Ενδεικτικά αναφέρω μερικές μόνο από τις πολιτικές που υιοθετήσαμε και υλοποιούμε ως Κυβέρνηση, προς όφελος του κύπριου αγρότη, με την καθολική στήριξη του αγροτικού κινήματος, όπως η αναδιάρθρωση του θεσμού της γεωργικής ασφάλισης, η αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στον αγροτικό τομέα, ο εξορθολογισμός της λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών, η ανάδειξη της αξίας και της ποιότητας των κυπριακών αγροτικών προϊόντων και η σταδιακή απεξάρτηση της άρδευσης από τις καιρικές συνθήκες. Θα ήταν, βέβαια, παράλειψή μου αν δεν αναφερόμουν και στην τεράστια σημασία και αξία της κατοχύρωσης του εθνικού μας αγροτικού προϊόντος, του χαλλουμιού, ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, μιας επιτυχίας που ανοίγει νέους ορίζοντες για τον αγροτικό μας κόσμο. Πρόκειται για ένα συλλογικό επίτευγμα, που πέρασε από συμπληγάδες και που δεν θα ερχόταν αν οι αγροτικές οργανώσεις δεν συνέβαλλαν καθοριστικά στην όλη προσπάθεια. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, όλα τα πιο πάνω, πρέπει να θεωρούνται πρώτα ως κατακτήσεις του ίδιου του αγροτικού κινήματος και, κατ’ επέκταση, των ίδιων των αγροτών μας και μετά ως επιτυχής υλοποίηση των πολιτικών της Κυβέρνησης. Σταθερή επιδίωξή μου είναι η συνέχιση της διαρκούς και ειλικρινούς συνεργασίας μας, έτσι ώστε, από κοινού, να υλοποιήσουμε τον μεγαλόπνοο στόχο της αναμόρφωσης, του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης της γεωργίας στη χώρα μας.


Η περαιτέρω πρόοδος και ανάπτυξη του αγροτικού μας τομέα, είναι ένας εκ των στρατηγικών στόχων του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Είναι νομίζω αποδεκτό από όλους ότι ο αγροτικός τομέας μιας χώρας μπορεί να συμβάλει άμεσα στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας της, αφού οι επενδύσεις σε κόπο και χρήμα στην πρωτογενή παραγωγή είναι άμεσα ανταποδοτικές, καλύπτοντας τις ανάγκες σε αγροτοδιατροφικά προϊόντα και συνεισφέροντας σε άλλους τομείς, όπως η μεταποίηση και ο τουρισμός. Ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου, με τις πολλές ιδιαιτερότητες στον αγροτικό τομέα, βασικές προϋποθέσεις για συνεχή πρόοδο και ανάπτυξη αποτελούν η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κυπριακής γεωργίας και των προϊόντων της, καθώς και η αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει. Σε συνδυασμό με την αειφόρο διαχείριση των φυσικών μας πόρων, μπορούν να επιτευχθούν η ενίσχυση αφενός όλων όσων δραστηριοποιούνται ενεργά, επαγγελματικά και δημιουργικά στον πρωτογενή τομέα και, αφετέρου, η αναζωογόνηση της υπαίθρου και η βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της.


Προς επίτευξη των στόχων αυτών, το Υπουργείο μας έθεσε σε εφαρμογή όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Με το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, αναμένεται να έχουν διοχετευθεί συνολικά πέραν των 600 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες που παρέχονται μέσω της Κοινής Γεωργικής Πολτικής. Παράλληλα, έχει σχεδιαστεί και πραγματοποιείται σταδιακή προκήρυξη των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για τη μεταβατική περίοδο 2021-2022, με προϋπολογισμό 97 εκατ. ευρώ.


Επιπλέον, η Συμφωνία για τη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2020, που επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούνιο και αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον τομέα από το 1990, διασφαλίζει ότι και στο μέλλον, η αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λειτουργήσει προς όφελος του αγροτικού κόσμου. Μετά από εντατικές πολύμηνες διαβουλεύσεις, τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της Ένωσης έφτασαν σε μια ισορροπημένη Συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για μια πιο πράσινη, πιο δίκαιη και πιο ευέλικτη Γεωργική Πολιτική, που συμπορεύεται αρμονικά με ευρύτερες πολιτικές της Ένωσης και ιδιαίτερα με την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο».


Όλοι αναγνωρίζουμε πως ο τομέας της γεωργίας διέρχεται μια δύσκολη περίοδο στην Κύπρο, και όχι μόνο. Την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας διαδέχθηκε η πανδημία του COVID 19, και τα όλο συχνότερα και εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Αυτά τα γεγονότα δυσχεραίνουν την οικονομική ζωή του τόπου μας. Καταδεικνύουν, επίσης, μια αλλαγή στις κοινωνικές και οικονομικές ισορροπίες και τονίζουν τη σπουδαιότητα ενός εύρωστου και ανθεκτικού συστήματος τροφίμων, το οποίο θα διασφαλίζει πρόσβαση σε επαρκή προσφορά τροφίμων σε προσιτές τιμές για όλους τους πολίτες. Σας διαβεβαιώνω ότι η Κυβέρνηση αξιοποιεί όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη μείωση των οικονομικών της επιπτώσεων. Η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη στήριξη των οικονομιών των κρατών-μελών που πλήγηκαν από την πανδημία, θα επιτρέψει τη διάθεση στον τόπο μας πόρων ύψους 1,2 δις ευρώ περίπου.


Από την άλλη, γίνεται πλέον φανερό ότι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής πρέπει να μας απασχολήσει και να αποτελεί καθημερινή μας μέριμνα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επισυνέβησαν φέτος, επιβεβαίωσαν τη χρησιμότητα της νέας νομοθεσίας περί Διαχείρισης Κινδύνων στη Γεωργική Παραγωγή. Ο νόμος αυτός, αποτελεί όπλο στα χέρια του κύπριου αγρότη για τη διατήρηση του γεωργικού του εισοδήματος σε περιόδους αντίξοων καιρικών συνθηκών.


Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ στην Παναγροτική Ένωση Κύπρου, στην ηγεσία, στα στελέχη και στα μέλη της, κάθε επιτυχία στο έργο τους, γιατί αυτό απαιτεί το συμφέρον αυτών που έχουμε όλοι ταχθεί να υπηρετούμε, των ανθρώπων του μόχθου και της υπαίθρου. Επιθυμούμε να σας έχουμε συνεργάτες και υποστηρικτές, με ουσιαστικές απόψεις, προτάσεις και συνεισφορά, για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων της γεωργίας στον τόπο μας.
Καλή επιτυχία στο Συνέδριό σας!


*Τον χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Υπουργού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Ανδρέας Α. Γρηγορίου.






Τμήμα Γεωργίας

Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών

Τμήμα Δασών

Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών

Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων

Τμήμα Μετεωρολογίας

Τμήμα Περιβάλλοντος

Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης

Κύπρος και Ομοσπονδία