Όλες οι παρτίδες προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας πρέπει να είναι ανιχνεύσιμες σε όλες τις φάσεις παραγωγής, μεταποίησης και διανομής, από την αλίευση ή την καλλιέργεια τους έως και τη λιανική πώληση. Προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειες που τίθενται ή ενδέχεται να τεθούν σε εμπορία εντός της Κοινότητας θα πρέπει να φέρουν επαρκή σήμανση για να εξασφαλίζεται η ανιχνευσιμότητα κάθε παρτίδας.
Η κάθε επιχείρηση πρέπει να εφαρμόζει συστήματα και διαδικασίες με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι καταγραμμένη η προέλευση προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας όπως επίσης και η περαιτέρω διάθεση τους, δηλαδή να μπορούν οι επιχειρήσεις να προσδιορίζουν τους άμεσους προμηθευτές τους ή και αγοραστές τους.
Οι πληροφορίες σχετικά με τα αλιευτικά προϊόντα και προϊόντα υδατοκαλλιέργειας θα πρέπει να παρέχονται με την σήμανση ή τη συσκευασία της παρτίδας ή με εμπορικό έγγραφο το οποίο θα συνοδεύει την παρτίδα, με τη μορφή ενός μέσου αναγνώρισης όπως κώδικας, ραβδοκώδικας barcode, ηλ. μικροπλακέτα ή παρόμοια διάταξη ή άλλη σήμανση. Οι προσαρτημένες πληροφορίες παραμένουν διαθέσιμες σε όλα τα στάδια της παραγωγής, μεταποίησης και διανομής με τρόπο τέτοιο ώστε οι Αρχές να έχουν πρόσβαση σε αυτές ανά πάσα στιγμή.
Στις ελάχιστες απαιτήσεις σήμανσης και πληροφόρησης περιλαμβάνονται τα εξής:
α) ο αριθμός ταυτοποίησης της παρτίδας.
β) ο εξωτερικός αριθμός ταυτοποίησης και η ονομασία του αλιευτικού σκάφους ή η ονομασία της μονάδας παραγωγής προϊόντων υδατοκαλλιέργειας.
γ) ο τριψήφιος αλφαβητικός κωδικός FAO κάθε είδους.
δ) η ημερομηνία των αλιεύσεων ή η ημερομηνία παραγωγής.
ε) οι ποσότητες κάθε είδους σε χιλιόγραμμα εκφραζόμενες σε καθαρό βάρος ή, εφόσον συντρέχει περίπτωση, ο αριθμός μονάδων.
στ) η ονομασία και η διεύθυνση των προμηθευτών.
ζ) οι πληροφορίες προς τους καταναλωτές που προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1379/2013: εμπορική ονομασία, επιστημονική ονομασία, μέθοδος παραγωγής, περιοχή αλίευσης ή εκτροφής, κατηγορία αλιευτικού εργαλείου και ένδειξη για αποψυγμένα προϊόντα όπου εφαρμόζεται.