Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
Η Προσαρμογή σε Εθνικό επίπεδο
Η Κύπρος σαν μεσογειακό νησιώτικο κράτος, θεωρείται να έχει μεγαλύτερη ευπάθεια στις κλιματικές αλλαγές και ειδικά σε ζητήματα νερού, διάβρωσης ακτών, υποδομών και τουρισμού.
Το Τμήμα Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς βρίσκεται στο στάδιο της ετοιμασίας της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή.
Εθνικές Δράσεις μέχρι σήμερα
Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στα πλαίσια της ανάγκης για την ανάπτυξη μίας Εθνικής Στρατηγικής Προσαρμογής στην αλλαγή του κλίματος, προχώρησε στις ακόλουθες δράσεις και εκπόνηση μελετών:
(α) Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση της απερήμωσης (Τμήμα Περιβάλλοντος)
(β) Το Μέλλον της Γεωργίας στην Κύπρο (Τμήμα Γεωργίας)
(γ) Πειραματική διερεύνηση των επιπτώσεων της μείωσης της άρδευσης, αύξηση της ηλιοφάνειας και της θερμοκρασίας σε συγκεκριμένες καλλιέργειες (Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών).
(δ) Εκτίμηση των επιπτώσεων στα δάση της Κύπρου από την αλλαγή του κλίματος (Τμήμα Δασών).
(ε) Σχέδιο απεξάρτησης από τα επίπεδα βροχόπτωσης για σκοπούς κάλυψης κυρίως των αναγκών ύδρευσης (Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων).
Πρόγραμμα LIFECYPADAPT
Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες και τις αναμενόμενες μεταβολές του κλίματος και των επιπτώσεων τους στην Κύπρο, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ανέλαβε τον συντονισμό των προσπαθειών, για την ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος Life+ CYPADAPT.
Η εν λόγω Στρατηγική για την Προσαρμογή στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας προσαρμογής της Κύπρου στις παρατηρημένες και προβλεπόμενες μεταβολές του κλίματος. Μέσα από την ολοκληρωμένη προσέγγιση, αποσκοπεί στην αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με τον πιο οικονομικά αποδοτικό τρόπο και με την καλύτερη αξιοποίηση προκλήσεων και ευκαιριών, που μπορεί να προκύψουν.
Η επιτυχία και η βιωσιμότητα της Στρατηγικής για την Προσαρμογή, πέρα από τη θεσμοθέτηση της, προϋποθέτει τη συνεργασία όλων, πολιτείας και πολιτών, για την έγκαιρη και συντονισμένη υλοποίηση εκείνων των κατάλληλων μέτρων και δράσεων, που να μας θωρακίζουν αποτελεσματικά από τις εκάστοτε ανεπιθύμητες συνέπειες της αλλαγής του κλίματος.
Επόμενες Εθνικές Ενέργειες
Η μελέτη για την εθνική εκτίμηση κινδύνων σε σχέση με την κλιματική αλλαγή ολοκληρώθηκε το 2016 και είναι διαθέσιμη εδώ.
Με την αποπεράτωση της μελέτης αυτής ολοκληρώθηκε η εθνική στρατηγική Προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή η οποία υιοθετήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Μάιο 2017 με την Απόφαση Αρ. 82.555.
Η εν λόγω Στρατηγική στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας προσαρμογής της Κύπρου στις παρατηρημένες και προβλεπόμενες μεταβολές του κλίματος. Μέσα από την ολοκληρωμένη προσέγγιση, αποσκοπείται η αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με τον πιο οικονομικά αποδοτικό τρόπο και με την καλύτερη αξιοποίηση προκλήσεων και ευκαιριών, που μπορεί να προκύψουν. Για την υλοποίησή της έχει εγκριθεί παράλληλα και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προσαρμογή.
|  |  |
|  |  |