Επικοινωνία      

Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης

Υδάτινοι Πόροι

GeoERA


Υδρολογικές διαδικασίες και οι γεωλογικές συνθήκες της Ευρώπης ελέγχουν τα γεωγενή και ανθρωπογενή διαλυόμενα στοιχεία στα υπόγεια νερά, τα οποία σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία και την κατάσταση των οικοσυστημάτων που εξαρτούνται από αυτά. (HOVER)
Η πρόκληση είναι να κατανοήσουμε τους ελέγχους στην ποιότητα των υπόγειων υδάτων σε όλη την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας τις συνδυασμένες εμπειρίες και τα δεδομένα που διαθέτουν τα κράτη μέλη. Το πρόγραμμα αφορά τα ζητήματα διαχείρισης των υπόγειων υδάτων που σχετίζονται με το πόσιμο νερό, την υγεία του ανθρώπου και των οικοσυστημάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη σε σχέση τόσο με τα γεωγενή στοιχεία όσο και με τους ανθρωπογενείς ρύπους με την ανταλλαγή δεδομένων, την τεχνική και επιστημονική ανταλλαγή μεταξύ των ευρωπαϊκών οργανισμών γεωλογικών επισκοπήσεων. Ενώνουμε τις γνώσεις μας σε ότι αφορά τις γεωλογικές συνθήκες και την κατανόηση των υδρογεωλογικών διαδικασιών στη φυσική διακύμανση της ποιότητας των υπόγειων νερών και στον κίνδυνο μεταφοράς ανθρωπογενών, διαλυόμενων ενώσεων σε υδροφόρους ορίζοντες.
Σε ότι αφορά τη φυσική ποιότητα των υδάτων αυτό θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση των κινδύνων για την υγεία και τη χωρική διακύμανση της συγκέντρωσης των γεωγενών στοιχείων και τη εφαρμογή κοινής προσέγγισης για την αξιολόγηση του θερμικού και μεταλλικού νερού. Σε ότι αφορά τη συμπεριφορά διάχυτων ρυπαντών θα βελτιώσουμε την κατανόηση των οικολογικών παραμέτρων και των ελέγχων της μικροβιακής ποικιλότητα για τη μετατροπή των ρύπων στις ζώνες μεταβάσεων υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, στον καθορισμό της ηλικίας των υπόγειων υδάτων και των χρόνων διακίνησης νιτρικών και φυτοφαρμάκων στο υπέδαφος και των μοντέλων εξασθένησής τους, την αποτελεσματικότητα του προγράμματος μέτρων, το σχεδιασμό και την αξιολόγηση των προγραμμάτων παρακολούθησης, τις τάσεις της ρύπανσης και τη δημιουργία χαρτών ευαισθησίας υδροφόρου ορίζοντα σε επίπεδο ΕΕ, συγκρίνοντας τις μεθόδους αξιολόγησης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα δοθεί έμφαση στις νέες ενώσεις αναπτύσσοντας μια αξιόπιστη προσέγγιση για την παρακολούθηση των υπογείων υδάτων για τους οργανικούς αναδυόμενους ρύπους. Θα αναπτυχθούν κοινά πρότυπα, βάσεις δεδομένων και χάρτες και τα αποτελέσματα των έργων θα περιλαμβάνουν θεματικούς χάρτες και εργαλεία διαδικτυακών υπηρεσιών σε πανευρωπαϊκή κλίμακα και βάσεις δεδομένων που θα διατίθενται μέσω της πλατφόρμας πληροφόρησης για την αύξηση της πολιτικής και ευαισθητοποίησης του κοινού και τη βελτίωση της διαχείρισης των υπόγειων υδάτων σε Πανευρωπαϊκή κλίμακα .

Εναρμονισμένοι υπόγειοι υδάτινοι πόροι σε διασυνοριακή και πανευρωπαϊκή κλίμακα (RESOURCE)
Παρόλο που τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν σε γενικές γραμμές μια ολοκληρωτική εικόνα των υπογείων υδατικών πόρων στην πατρίδα τους και έχουν καθορίσει τα υπόγεια ύδατα συστήματα με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία Πλαίσιο για τα ύδατα, δεν υπάρχει όμως μια καθαρή εικόνα όλων των υπόγειων νερών στην Ευρώπη για σκοπούς καθορισμού πολιτικής και αξιολόγησης. Το πρόγραμμα RESOURCE αποσκοπεί στην επίδειξη των δυνατοτήτων εναρμόνισης των πληροφοριών σε ότι αφορά τους υπόγειους υδατικούς πόρους της Ευρώπης μέσω διασυνοριακών έργων προβολής, μέσω εναρμονισμένων προσεγγίσεων για χαρακτηρισμό καρστικών υδροφόρων και υδροφόρων κρητίδων και μέσω από πρωτογενή πληροφόρησης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, όπου τα διαθέσιμα δεδομένα συγκεντρώνονται και ενσωματώνονται για την παραγωγή ενός χάρτη των υπογείων υδατικών πόρων της Ευρώπης. Το σύνολο των παραδοτέων του προγράμματος RESOURCE θα παρέχει καλές πρακτικές στην παροχή εναρμονισμένων δεδομένων και πληροφοριών διασυνοριακά για την εκτιμήση της τρισδιάστατης δομής των υδροφορέων, των διαθέσιμων όγκων, των ροών και της ποιότητας των υδάτινων πόρων. Η συσσώρευση τέτοιας εναρμονισμένης υδρογεωλογικής πληροφορίας αποτελεί προϋπόθεση για κάθε διαμεθοριακή διαχείριση των υπόγειων υδάτων. Μια σειρά περιφερειακών και εθνικών φορέων θα συμμετάσχει στις εργασίες προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η αλληλεπίδραση των Αρχών που διαχειρίζονται και προστατεύουν τους υδατικούς πόρους όσο και τους τελικούς χρήστες, μεγιστοποιώντας έτσι τη διάχυση των αποτελεσμάτων και παρέχοντας τους - εργαλεία πρόσβασης μέσω της συνεργασίας με το Πρόγραμμα Πλατφόρμας Πληροφόρησης GeoERA, με από κοινού προτεραιότητα τα πληροφοριακά προϊόντα που είναι πιο επωφελή για την κοινωνία. Η παραγόμενη προς παράδοση πληροφόρηση θα χρησιμεύσει ως το πρώτο πρωτότυπο παράδειγμα πληροφοριών, που θα είναι προσιτό εντός μιας Γεωλογικής Υπηρεσίας για την Ευρώπη.



Πίσω στην προηγούμενη σελίδα
Back To Top