Επικοινωνία      

Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης

Ανακοινώσεις - Εκδηλώσεις

Τελετή παραλαβής του νέου γεωτρύπανου του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης


Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021, στον Δασικό Σταθμό Κόρνου, η τελετή παραλαβής του νέου γεωτρύπανου του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης.
Κατά την τελετή παράδοσης του νέου γεωτρύπανου, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, ανάφερε, «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, αφού παραλαμβάνουμε τα κλειδιά ενός νέου, μεγάλης δυναμικότητας γεωτρύπανου, το οποίο θα εμπλουτίσει τον γεωτρητικό στόλο του Τμήματος και ότι σημαντική θα είναι η συμβολή του στην κάλυψη υδρευτικών αναγκών και στην ενίσχυση μεγάλων κυβερνητικών υδατικών έργων». Τα κλειδιά του γεωτρύπανου παρέδωσε στον Υπουργό ο κ. Νίκος Σιακόλας, ο Ιδρυτής και Επίτιμος Πρόεδρος του ομίλου εταιρειών CTC Public, που εκπροσωπεί στην Κύπρο την κατασκευάστρια εταιρεία του γεωτρύπανου, Massenza Drilling Rigs.
«Πρόκειται για μια νέα υποδομή που θα συμβάλει καθοριστικά στις υδρευτικές και ερευνητικές γεωτρήσεις του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης και, μέσα από αυτές, στην παροχή νερού στις κοινότητες και στην ενίσχυση των κυβερνητικών υδατικών έργων. Ιδιαίτερα με τις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι έχουμε αποθέματα νερού», τόνισε ο κ. Καδής, ευχόμενος καλή επιτυχία στις δραστηριότητες του νέου γεωτρύπανου, προς όφελος των κοινοτήτων, της υπαίθρου και του τόπου γενικότερα.
Παραδίδοντας τα κλειδιά στον Υπουργό, ο κ. Νίκος Σιακόλας, εξήρε την ποιότητα κατασκευής του νέου γεωτρύπανου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε τόσο πεπεισμένοι για την απόδοση του γεωτρύπανου, που δεχτήκαμε όλους τους όρους που μας τέθηκαν, όπως το να γίνει η παραλαβή και πληρωμή του μόνο μετά τη διενέργεια μιας δοκιμαστικής και επιτυχούς ανόρυξης. Το γεωτρύπανο δοκιμάστηκε ήδη στο Σταυροβούνι, σε σκληρά πετρώματα, με πολύ θετικά αποτελέσματα και ανεύρεση άφθονου νερού», σημείωσε ο κ. Σιακόλας.
Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, κ. Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου, σημείωσε: «η ανάγκη για την ενίσχυση του διατρητικού στόλου του Τμήματος, αναγνωρίστηκε εδώ και μία δεκαετία, όπου μετά από συνεχείς προσπάθειες κατέστη δυνατή η αγορά του νέου γεωτρύπανου, σε αντικατάσταση δύο παλαιών γεωτρύπανων που έχουν ήδη αποσυρθεί. Με την απόκτηση του νέου γεωτρύπανου και την πλήρη αξιοποίησή του, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην υλοποίηση των υποχρεώσεών του, όπως αυτές απορρέουν από τις αρμοδιότητές του. Το γεωτρύπανο, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε €2.091.126, αποκτήθηκε μέσα από διεθνή ανοικτό διαγωνισμό και πληροί όλες τις απαιτούμενες ευρωπαϊκές προδιαγραφές».

Ο κ. Χατζηγεωργίου ευχαρίστησε: Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για την έγκριση του προϋπολογισμού για την αγορά του νέου γεωτρύπανου και την όλη στήριξη που μας παρείχε κατά τη διάρκεια της υλοποίησης της σχετικής σύμβασης, τον τέως Διευθυντή του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης και νυν Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, Δρ Κώστα Κωνσταντίνου, για τον καθοριστικό του ρόλο στην προκήρυξη του διαγωνισμού, Τον συντονιστή της Σύμβασης και τους συνεργάτες του για την επιτυχή υλοποίησή της, καθώς και όλο το προσωπικό της Αναθέτουσας Αρχής και του Αναδόχου καθώς και των διατρητών του Τμήματος, που συνέβαλαν στην επιτυχή ανόρυξη της δοκιμαστικής γεώτρησης με αποτέλεσμα την επίσημη παραλαβή του γεωτρύπανου.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα


Back To Top