Επικοινωνία      

Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης

CONFLICT MINERALS

Ευρωπαϊκό

CONFLICT MINERALS



Από την 1η Ιανουαρίου 2021 ένας νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός έχει τεθεί σε πλήρη ισχύ σε ολόκληρη την ΕΕ, ο Κανονισμός αφορά τα ορυκτά από ζώνες συγκρούσεων.
Στόχος του Κανονισμού είναι να συμβάλει στην αναχαίτιση του εμπορίου τεσσάρων ορυκτών: κασσίτερου, τανταλίου, βολφραμίου και χρυσού, τα οποία μερικές φορές χρηματοδοτούν ένοπλες συγκρούσεις ή εξορύσσονται με καταναγκαστική εργασία.

Τι είναι τα «ορυκτά από ζώνες συγκρούσεων»;
Σε πολιτικά ασταθείς περιοχές, το εμπόριο ορυκτών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτήσει παράνομο εμπόριο όπλων, να εξοπλίσει ομάδες με παράνομη δράση, να τροφοδοτήσει την καταναγκαστική εργασία και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να υποστηρίξει τη διαφθορά και το ξέπλυμα χρήματος.
Είναι δύσκολο για τους καταναλωτές να γνωρίζουν εάν ένα προϊόν που έχουν αγοράσει χρηματοδοτεί βία, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή άλλα εγκλήματα στο εξωτερικό. Tα «ορυκτά από ζώνες συγκρούσεων», όπως ο κασσίτερος, το βολφράμιο, το ταντάλιο και ο χρυσός, αναφέρονται επίσης και ως 3TG χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα, κοσμήματα κτλ. Ο Κανονισμός ρυθμίζει τη δέουσα επιμέλεια που πρέπει να επιδεικνύουν οι εισαγωγείς που ασχολούνται με το εμπόριο ορυκτών που προέρχονται από περιοχές συγκρούσεων, με τρόπο που να βοηθά στην εξάλειψη της χρηματοδότησης ενόπλων ομάδων. Ο κανονισμός είναι σχεδιασμένος για να παρέχει διαφάνεια και ασφάλεια σε ό,τι αφορά τις πρακτικές των εισαγωγέων, των μεταλλουργείων και των εγκαταστάσεων εξευγενισμού για τον εφοδιασμό τους από περιοχές συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου.

Από ποιες χώρες ή περιοχές προέρχονται τα ορυκτά σύγκρουσης;
Οι χώρες ή οι περιοχές που θεωρούνται επηρεασμένες από συγκρούσεις ή υψηλού κινδύνου είναι αυτές των οποίων οι φυσικοί πόροι περιλαμβάνουν ορυκτά που έχουν υψηλή ζήτηση, είτε σε τοπικό είτε σε περιφερειακό ή παγκόσμιο επίπεδο. Είτε υποφέρουν από ένοπλες συγκρούσεις, όπως εμφύλιους πόλεμους, εύθραυστες συνθήκες που ακολουθούν συγκρούσεις, είτε είναι χώρες με αδύναμους ή ανύπαρκτους μηχανισμούς διακυβέρνησης και συστηματικών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γιατί η ΕΕ προωθεί την υπεύθυνη προμήθεια ορυκτών μεταξύ των εταιρειών της;
Υπάρχουν πολλά σημεία στην αλυσίδα εφοδιασμού ορυκτών και μετάλλων 3TG (π.χ. εξόρυξη, εξευγενισμός, μεταφορά) όπου τα χρήματα από την πώληση μπορούν να πάνε σε ένοπλες ομάδες ή εγκληματίες.
Αυτή η πηγή εισοδήματος μπορεί να βοηθήσει στη διαιώνιση των ένοπλων συγκρούσεων, της βίας και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συχνά σε αδύναμες ή ασταθείς χώρες.
Η διασφάλιση ότι αυτές οι ένοπλες ομάδες και οι εγκληματίες δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στην αγορά 3TG ως πηγή εισοδήματος είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης, καθιστώντας τους πιο δύσκολο το να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και να αντιμετωπιστεί η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τι κάνει ο νέος κανονισμός της ΕΕ;
Ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχεύει στα πιο κάτω:
    · Να διασφαλίσει ότι οι εισαγωγείς της ΕΕ 3TG (κασσίτερου, βολφραμίου, ταντάλιου και χρυσού) πληρούν τα διεθνή πρότυπα υπεύθυνης προμήθειας, που ορίζονται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)·
    · Διασφαλίζει ότι τα χυτήρια και τα εργοστάσια εξευγενισμού 3TG παγκοσμίως αλλά και ειδικότερα εντός της ΕΕ εμπορεύονται υπεύθυνα·
    · Να βοηθήσει να σπάσει το δεσμό μεταξύ της σύγκρουσης και της παράνομης εκμετάλλευσης ορυκτών και
    · Να βοηθήσει να τερματιστεί η εκμετάλλευση και η κατάχρηση των τοπικών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στα ορυχεία, και να υποστηριχθεί η τοπική ανάπτυξη.
Ο κανονισμός καλύπτει ορυκτά και μέταλλα από: χρυσό, κασσίτερο, βολφράμιο και ταντάλιο.
Ο κανονισμός απαιτεί από τις εταιρείες της ΕΕ στην αλυσίδα εφοδιασμού να διασφαλίζουν ότι εισάγουν αυτά τα ορυκτά και μέταλλα μόνο από υπεύθυνες/νόμιμες πηγές που δεν τροφοδοτούν συγκρούσεις.













Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα:

· https://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/conflict-minerals-regulation/
· Ευρωπαϊκή Συνεργασία για ορυκτά από ζώνες συγκρούσεων, https://europeanpartnership-responsibleminerals.eu/
· Ο τρέχων ενδεικτικός, μη εξαντλητικός κατάλογος των περιοχών που πλήττονται από συγκρούσεις και υψηλού κινδύνου βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2017/821 (Κατάλογος CAHRA). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ορολογία και τη μεθοδολογία για την ανάπτυξη και ενημέρωση αυτής της ενδεικτικής, μη εξαντλητικής λίστας περιοχών που πλήττονται από συγκρούσεις και υψηλού κινδύνου βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2017/821, ανατρέξτε στην ενότητα Μεθοδολογία αυτού του ιστότοπου, https://www.cahraslist.net/
· Εδώ οι κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ για τη δέουσα επιμέλεια στην αλυσίδα εφοδιασμού από ζώνες συγκρούσεων, https://www.oecd.org/corporate/mne/mining.htm




Πίσω στην προηγούμενη σελίδα
Back To Top