Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών

Φυτοπροστασία


Οι δραστηριότητες του Κλάδου Προστασίας Φυτών αφορούν τις ειδικότητες της Εντομολογίας, Φυτοπαθολογίας και Ζιζανιολογίας. Στην κάθε μια από τις ειδικότητες αυτές γίνονται εξειδικευμένες μελέτες για αντιμετώπιση επί μέρους σοβαρών εχθρών (έντομα, ακάρεα, νηματώδεις, ζιζάνια) και ασθενειών (μύκητες, βακτήρια, ιώσεις). Η πειραματική εργασία του Κλάδου έχει σαν κύριο στόχο την ανάπτυξη μεθόδων αντιμετώπισης εχθρών και ασθενειών που αποτρέπουν ή ελαχιστοποιούν τους κινδύνους από τα φυτοφάρμακα διασφαλίζοντας: (α) βιωσιμότητα στη φυτοπροστασία και αειφορία στη γεωργική παραγωγή, (β) ποιότητα και ασφάλεια στα τρόφιμα, (γ) προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας και (δ) κοινωνική αποδοχή των μεθόδων παραγωγής και φυτοπροστασίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη σύσταση και αξιολόγηση προγραμμάτων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας (ΙΡΜ), ολοκληρωμένης διαχείρισης παραγωγής (ICM) και βιολογικής γεωργίας για συνολική αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών, με την αξιοποίηση βιολογικών, γενετικών, φυσικών, καλλιεργητικών, αλλά και ήπιων χημικών μεθόδων, σε συνεργασία και με άλλους Κλάδους του Ινστιτούτου.

Οι μελέτες που γίνονται αφορούν τις πιο σημαντικές καλλιέργειες του τόπου, όπως εσπεριδοειδή, αμπέλια, πυρηνόκαρπα, πατάτες, λαχανικά και αρωματικά.

Ένα σημαντικό ερευνητικό έργο του τομέα Φυτοπαθολογίας είναι η Παραγωγή Υγιούς Πολλαπλασιαστικού Υλικού στα Αμπέλια και Εσπεριδοειδή .Έχουν “καθαριστεί” σημαντικές παραδοσιακές αλλά και εισαγόμενες ποικιλίες, οι οποίες διατηρούνται ως “Προβασικές Φυτείες“ σε ειδικά εντομοστεγή δικτυοκήπια στο Ζύγι και στην Αχέλεια. Από τις φυτείες αυτές, που εμπλουτίζονται συνεχώς με νέες ποικιλίες, παράγεται “βασικό” πολλαπλασιαστικό υλικό, το οποίο εκδίδεται στο Τμήμα Γεωργίας για εγκατάσταση Μητρικών Φυτειών, από τις οποίες παράγεται “πιστοποιημένο” πολλαπλασιαστικό υλικό για τις ανάγκες των φυτωρίων και των παραγωγών. Σε εξέλιξη ευρίσκεται ανάλογο πρόγραμμα και για τα Πυρηνόκαρπα.

Προσωπικό Κλάδου


Θεοδώρα Καπαρή-Ησαΐα, Νίκος Σεραφείδης, Λάμπρος Παπαγιάννης
No documents found


Γνωρίστε το ΙΓΕ μέσα από το Διαδίκτυο

Ενημερωτικά Δελτία

Διαδικτυακές Εφαρμογές του ΙΓΕ

Δημοσιεύσεις Ελεύθερης Πρόσβασης ΙΓΕ

Άρθρα στο περιοδικό Αγρότης

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Εθνική Διαδικτυακή Πύλη Ανοικτών Δεδομένων

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020

Αν δεις Φωτιά 112 ή 1407

Οδηγός Συμπεριφοράς και δεοντολογίας των Δημοσίων Υπαλλήλων

e-procurment

Ενημέρωσέ με