Επικοινωνία      

Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης

Ψηφιακό Σεισμολογικό Δίκτυο (2014-σήμερα)

Σεισμολογικό Δίκτυο




Στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας του Τμήματος για την βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται στον πολίτη, αλλά και ακολουθώντας τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των σεισμολογικών οργάνων, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης προχώρησε το 2013 στην πλήρη αναβάθμιση των Σεισμολογικών Σταθμών, Κέντρων και Δικτύου.

Το Νέο Σεισμολογικό Δίκτυο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης αποτελείται σήμερα από 14 τοπικούς σεισμολογικούς σταθμούς (δώδεκα χερσαίους και δύο υποθαλάσσιους), από τους οποίους οι έντεκα είναι πλήρως ιδιόκτητοι του Τμήματος. Με τη δημιουργία του ψηφιακού αυτού δικτύου η Κύπρος έχει ενταχθεί για πρώτη φορά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Ψηφιακών Σεισμολογικών Δικτύων (International Federation of Digital Seismograph Networks -- FDSN) με τον αναγνωριστικό κωδικό κυπριακού εθνικού σεισμολογικού δικτύου "CQ".

Κατά το 2012-13, τον εξοπλισμό για εννέα νέους σεισμολογικούς σταθμούς, δύο σεισμολογικά κέντρα και για το σύστημα δορυφορικών τηλεπικοινωνιών έχει προμηθεύσει και εγκαταστήσει η Nanometrics Inc., έπειτα από τη διεξεγαγωγή δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Οι σταθμοί είναι εξοπλισμένοι με τελευταίας τεχνολογίας σεισμόμετρα τριών συνιστωσών, ευρέως φάσματος (broadband) και υψηλής διακριτικής ικανότητας, με ψηφιακούς σεισμογράφους (ψηφιοποιητές) και έχουν αυτόνομη και απρόσκοπτη παροχή ενέργειας. Οι οκτώ σεισμολογικοί σταθμοί στέλνουν σε πραγματικό χρόνο με αυτόνομη δορυφορική σύνδεση τα δεδομένα σε δύο σεισμολογικά κέντρα συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης: στο υφιστάμενο Σεισμολογικό Κέντρο δεδομένων που στεγάζεται στα γραφεία του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης και σε εφεδρικό Σεισμολογικό Κέντρο στον Μαθιάτη. Οι μισοί από αυτούς τους σταθμούς στέλνουν τα δεδομένα εφεδρικά και μέσω διαδικτύου. Η σύνδεση είναι αμφίδρομη, δηλαδή υπάρχει επικοινωνία προς και από τα Σεισμολογικά Κέντρα με τον κάθε σταθμό ξεχωριστά για σκοπούς παρακολούθησης και εφαρμογής τυχόν διορθωτικών ρυθμίσεων.

Η επιλογή των θέσεων των νέων σεισμολογικών σταθμών πραγματοποιήθηκε με βάση τη βέλτιστη δυνατή γεωγραφική κάλυψη του Κυπριακού χώρου, το γεωλογικό υπόβαθρο της κάθε θέσης εγκατάστασης, την προσβασιμότητα της θέσης, την άδεια χρήσης της γης, την απουσία φυσικού και ανθρωπογενούς εδαφικού θορύβου και την ασφάλεια του κάθε σταθμού. Με βάση τα πιο πάνω οι σταθμοί έχουν εγκατασταθεί στην Αλεύκα Τηλλυρίας, στον Ακάμα, στη Νατά, στο Σούνι, στην Επισκοπή, στο Τρόοδος, στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου, στην Ασγάτα, στους Τρούλους, στη Δερύνεια, στο Παραλίμνι και στην Αθαλάσσα (Λευκωσία). Επιπρόσθετα, χρησιμοποιούνται: (1) ο υφιστάμενος σεισμολογικός σταθμός Μαθιάτη, ο οποίος λειτουργεί από το 1998 και είναι ενταγμένος στο παγκόσμιο σεισμολογικό δίκτυο GEOFON του GFZ (Potsdam, Γερμανία) και (2) δύο υποθαλάσσιοι σεισμολογικοί σταθμοί στα νότια και νοτιο-δυτικά της Κύπρου, οι οποίοι λειτουργούν από το 2013 και είναι ενταγμένοι στο νέο εθνικό σεισμολογικό δίκτυο της Κύπρου, μέσω της συνεργασίας του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης με την αμερικάνικη εταιρία CSnet International Inc. .

Το 2015 το νέο Σεισμολογικό Δίκτυο της Κύπρου έγινε γνωστό στη παγκόσμια σεισμολογική κοινότητα, όταν η προμηθεύτρια εταιρία του εξοπλισμού (Nanometrics Inc.), λόγω των καινοτόμων προδιαγραφών και τρόπο λειτουργίας του δικτύου, θεώρησε το Κυπριακό Σεισμολογικό Δίκτυο σαν ένα πρότυπο παράδειγμα ενός τοπικού σεισμολογικού δικτύου με τη χρήση πρωτοποριακής τεχνολογίας και πολλαπλά επίπεδα εφεδρείας (Case Study: The New Seismic Network of the Republic of Cyprus).

Η απόδοση του Σεισμολογικού Δικτύου είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, με διακριτικότητα που φτάνει σε καταγραφή σεισμών με μεγέθη από Μ=0,4 σε κάποιες περιοχές της Κύπρου και σε καταγραφή όλων των σεισμών του πλανήτη με μεγέθη Μ>4.8.

Κατά μέσο όρο το Σεισμολογικό Κέντρο καταγράφει κάθε χρόνο τουλάχιστο 2,000 σεισμούς από τους οποίους οι 1,300 έχουν εστίες στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου. Ένα πολύ μικρό ποσοστό των σεισμών αυτών, της τάξης του 0.5% γίνονται αισθητοί από πολίτες της Κύπρου.


Άλλοι Σύνδεσμοι:
| Παρακολούθηση των Σεισμών | Τρέχουσα Σεισμικότητα | Αισθητοί Σεισμοί | Καταγραφές Σεισμολογικών Σταθμών | Πρόσβαση στα Ψηφιακά Σεισμολογικά Δεδομένα | Ψηφιακό Σεισμολογικό Δίκτυο | Αναλογικό Σεισμολογικό Δίκτυο | Σεισμολογικό Κέντρο Λευκωσίας | Σεισμολογικό Κέντρο Μαθιάτη | Χάρτες Σεισμικότητας | Σημαντικοί Σεισμοί | Ιστορικοί Σεισμοί | Εκθέσεις, Μελέτες & Άρθρα | Σεισμοί: Συχνές Ερωτήσεις | Η Σεισμικότητα της Κύπρου |Εκπαιδευτικό Υλικό |







Πίσω στην προηγούμενη σελίδα


Back To Top