Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Τμήμα Δασών

Μονοπάτια

ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΑΣΩΝΤα Μονοπάτια Μελέτης της Φύσης αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές υποδομές υπαίθριας και δασικής αναψυχής στην Κύπρο. Το Τμήμα Δασών έχει αναπτύξει ένα μεγάλο αριθμό μονοπατιών μέσα στα κρατικά δάση (65 με συνολικό μήκος 315,6 km), τα οποία προσφέρουν ευκαιρίες άμεσης επαφής και γνωριμίας με την κυπριακή φύση, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση αλλά και τη φυσική άσκηση.

Πιο κάτω δίνεται ο κατάλογος των μονοπατιών που βρίσκονται μέσα στα Κρατικά Δάση μαζί με πολύ στοιχειώδεις πληροφορίες για μια βασική ενημέρωση του επισκέπτη. Τονίζεται ότι Τμήμα Δασών έχει την ευθύνη διαχείρισης και συντήρησης μόνο για τα μονοπάτια τα οποία βρίσκονται εντός των Κρατικών Δασών.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποτείνεστε στα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος Δασών (τηλ. 22805531, 22805511,), στις Δασικές Περιφέρειες (Δ.Π. Λ/σιας, Λ/κας, Αμ/στου 22403739, Δ.Π Τροόδους 22608512, Δ.Π. Πάφου 99640374, Δασικό Κολλέγιο 22813606) ή στους τοπικούς Δασικούς Σταθμούς.

Τα Μονοπάτια παρουσιάζονται από το δυτικό τμήμα της Κύπρου προς το ανατολικό και έχουν καταταγεί σε διακριτές γεωγραφικές περιοχές.

Επεξηγήσεις:

Κυκλικό: εννοείται η διαδρομή που είναι κυκλική, στην οποία ο επισκέπτης στο τέλος της διαδρομής επιστρέφει στην αφετηρία.
Γραμμικό: διαδρομή γραμμική στην οποία ο επισκέπτης όταν φτάσει στο τέρμα, θα πρέπει να επιστρέψει πίσω ακολουθώντας την ίδια διαδρομή.
Βαθμός δυσκολίας: κλίμακα από 1(το πιο εύκολο) έως 3(το πιο δύσκολο).

ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΚΑΜΑ – ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΑΦΟΥ

1. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΦΡΟΔΙΤΗ (κυκλικό)
Αφετηρία: Τα Λουτρά της Αφροδίτης.
Μήκος: 7,5km
Χρόνος: 3 - 4 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Τα Λουτρά της Αφροδίτης, όπου σύμφωνα με την παράδοση λουζόταν η θεά της ομορφιάς. Επίσης τα ερείπια του Πύργου της Ρήγαινας, τα οποία ενδέχεται να ανήκουν σε μεσαιωνικό μοναστήρι. Τα φυσικά δάση αοράτου και τραχείας πεύκης είναι χαρακτηριστικά της περιοχής. Αναφορά αξίζει να γίνει και σε μια αιωνόβια δρυ που βρίσκεται κοντά στα ερείπια του πύργου. Κατά μήκος του μονοπατιού υπάρχουν σημεία με εξαιρετική θέα προς το Ακρωτήρι Αρναούτη, την Πόλη Χρυσοχούς καθώς και το Δάσος Πάφου. Σε σημείο της διαδρομής, κοντά στα ερείπια του Πύργου της Ρήγαινας, υπάρχει βρύση με μη πόσιμο νερό και άλλη μια μεταξύ Λουτρών - Κακοσκάλι. Το μονοπάτι Αφροδίτη έχει το τμήμα Λουτρά-Πύργος Ρήγαινας κοινό με το μονοπάτι Άδωνις. Στην αφετηρία του μονοπατιού βρίσκεται ο Βοτανικός κήπος του Ακάμα.

2. Μονοπάτι Αδωνισ (κυκλικό)
Αφετηρία: 400m πριν τα Λουτρά της Αφροδίτης, πάνω στον κύριο δρόμο Λατσί-Λουτρά Αφροδίτης.
Μήκος: 7,5km
Χρόνος: 3 - 4 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Σημεία θέας προς την Πόλη Χρυσοχούς, το Δάσος Πάφου και τον Ακάμα. Το μονοπάτι περνά από τον Πύργο της Ρήγαινας. Στην τοποθεσία Κεφαλοβρύσια υπάρχει βρύση με μη πόσιμο νερό, συνδέεται με το μονοπάτι Σμιγιές και στον Πύργο της Ρήγαινας με το μονοπάτι Αφροδίτη με το οποίο έχει ένα τμήμα κοινό. Αναφορά αξίζει να γίνει και σε μια αιωνόβια δρυ που βρίσκεται κοντά στα ερείπια του πύργου. Για να γίνει κυκλικό ακολουθεί το δρόμο Λουτρά της Αφροδίτης – Λατσί, για περίπου 400m. Στην αφετηρία του μονοπατιού βρίσκεται ο Βοτανικός κήπος του Ακάμα. Το μονοπάτι αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4.

3. Μονοπάτι ΣμΙγιές (κυκλικό)
Αφετηρία: Εκδρομικός χώρος Σμιγιών, 2,5km δυτικά του Νέου Χωρίου, μέσα στο Δάσος Ακάμα.
Μήκος: (α) Σύντομη διαδρομή 2,5km. (β) Μακρινή διαδρομή 5km.
Χρόνος: (α) Σύντομη διαδρομή - 1 ώρα. (β) Μακρινή διαδρομή - 2 ώρες.
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Σημεία θέας, αρχικά προς τις δυτικές ακτές του Ακάμα, συμπεριλαμβανομένου του κόλπου της Λάρας και ανατολικά προς τον Κόλπο Χρυσοχούς προς Λατσί, Πόλη, Παχύαμμο και το Δάσος Πάφου. Η μακρινή διαδρομή περνά από τα παλιά ορυχεία και εγκαταστάσεις μαγνησίου συμπεριλαμβανομένων και εγκαταλειμμένων καμινιών, μέσα από πυκνό τμήμα του δάσους Ακάμα. Η μακρινή διαδρομή συνδέεται επίσης με το μονοπάτι Άδωνις στην τοποθεσία Κεφαλοβρύσια, υπάρχει βρύση με μη πόσιμο νερό. Στην αφετηρία, οι δύο διαδρομές βρίσκονται πολύ κοντά στο μονοπάτι «Πισσουρόμουττη». Και οι δύο διαδρομές περνούν δίπλα από το Πυροφυλάκιο του Τμήματος Δασών, στην τοποθεσία "Πήανα". Το μονοπάτι αποτελεί μέρος του Ευρωπαικού μονοπατιού Ε4.

4. Μονοπάτι Πισσουρόμουττη (κυκλικό)
Αφετηρία: Εκδρομικός χώρος Σμιγιών, 2,5km δυτικά του Νέου Χωρίου, εντός του Δάσους Ακάμα.
Μήκος: 3km
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Πλούσια φυσική βλάστηση πεύκου, αόρατου, σχινιάς, ξισταρκάς, κλπ. Σημεία θέας προς Κόλπο Χρυσοχούς στα βορειοανατολικά και στις ακρογιαλιές του Ακάμα στα δυτικά. Πανοραμική θέα από την κορυφή. Η αφετηρία είναι κοντά σε αυτήν του μονοπατιού Σμιγιές, που συνδέεται με τα μονοπάτια Άδωνις και Αφροδίτη μέχρι τα Λουτρά της Αφροδίτης.

5. Μονοπάτι ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΑΒΑΚΑ (γραμμικό)
Αφετηρία: Δρόμος Αγίου Γεωργίου Πέγειας- Παραλία Λάρας. Περίπου 3km από τον Άγιο Γεώργιο, υπάρχει πινακίδα στο δρόμο που κατευθύνει προς το Φαράγγι.
Μήκος: 1,1km
Χρόνος: 0,5- 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Τα εντυπωσιακά γεωμορφώματα, η πορεία μέσα στο φαράγγι και η σπάνια ενδημική Κενταύρεια του Ακάμα (Centaurea akamantis) που φύεται στους σκιερούς βράχους το καθιστούν ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους επισκέπτες.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΟΥΣ ΠΑΦΟΥ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ –
ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΠΑΦΟΥ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

6. Μονοπάτι ΑΡΓΑΚΑΣ (κυκλικό)
Αφετηρία: Περίπου 500m ανατολικά της κοινότητας Αργάκας, στα όρια του Δάσους Πάφου.
Μήκος: (α)8km (Σύντομη διαδρομή)
(β)10km (Μακρινή διαδρομή)
Χρόνος: 2-3 ώρες (ανάλογα με τη διαδρομή που θα επιλεγεί)
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Ο υδατοφράκτης Αργάκας, ενώ σε αρκετά σημεία της διαδρομής προσφέρεται πανοραμική θέα προς τον Κόλπο Χρυσοχούς, τη Χερσόνησο Ακάμα και την Κοινότητα Αργάκας. Η πορεία περνά μέσα από φυσικές συστάδες του δάσους τραχείας πεύκης αλλά και από αναδασώσεις που έγιναν από το Τμήμα Δασών. Στο μονοπάτι υπάρχει μια βρύση με πόσιμο νερό στην αφετηρία και μια βρύση με μη πόσιμο νερό πλησίον του εξαγωνικού κιοσκιού.

Σημειώση: Προς το παρόν δεν χρησιμοποιείται λόγω της καταστροφής του από την πυρκαγιά της Αργάκας το 2016.

7. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΑΣ (γραμμικό)
Αφετηρία: Η πλατεία της κοινότητας Νέα Δήμματα.
Μήκος:11km
Χρόνος: 3-4 ώρες
Βαθμός δυσκολίας:2
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι ακολουθεί πορεία μέσα από το κρατικό Δάσος Πάφου με πλούσια ποικιλία χλωρίδας και καταλήγει στην κοινότητα Πωμού. Πανοραμική θέα προς τη Χερσόνησο Ακάμα, τον Κόλπο Χρυσοχούς και το Λιμανάκι του Πωμού.

Σημείωση: Η διαδρομή μπορεί να γίνει και κυκλική με επιπλέον απόσταση 6km και 1,5-2 ώρες χρόνο πεζοπορίας. Η πορεία που πρέπει να ακολουθήσει ο πεζοπόρος ξεκινά από την κοινότητα του Πωμού και κατευθύνεται προς τα Νέα Δήμματα, μέσω του δρόμου που οδεύει παράλληλα προς την πορεία κύριου αυλακιού άρδευσης.

8. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΛΩΡΟΒΟΥΝΟΣ (γραμμικό)
Αφετηρία: Ακόνι (Μνημείο Πεσόντων Λωρόβουνου) σε σημείο του δρόμου Παχύαμμου - Κάτω Πύργου
Μήκος: 2km (1,4km χωματόδρομος και 0,6km μονοπάτι)
Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Θέα προς τις περιοχές του Κάτω Πύργου, Παχύαμμου και την κατεχόμενη περιοχή του θύλακα των Κοκκίνων. Στο μονοπάτι υπάρχει μνημείο πεσόντων κατά τις μάχες του 1964.

Σημείωση: Δεν είναι μονοπάτι μελέτης της φύσης, αλλά δημιουργήθηκε για να παρέχει πρόσβαση προς την ιστορική τοποθεσία Λωρόβουνου.

9. Μονοπάτι Μούττη του Σταυρού (κυκλικό)
Αφετηρία: Σελλάδι του Σταυρού 3km, πάνω από το Σταυρό της Ψώκας, στο σταυροδρόμι των δρόμων προς Κύκκο, Σταυρό της Ψώκας και Πύργο Τυλληρίας.
Μήκος: 2,5km
Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Διαδρομή στην καρδιά του Δάσους Πάφου που περνά από φυσικό δάσος τραχείας πεύκης με υπέροχη θέα προς τον κόλπο της Μόρφου και την ανατολική πλευρά της Χερσονήσου Ακάμα. Σε σταυροδρόμι που θα συναντήσει ο περιπατητής σε απόσταση περίπου 500m από την αφετηρία, η πορεία προς τα αριστερά οδηγεί στο ελικοδρόμιο του Σταυρού της Ψώκας (σε απόσταση 1,5km), ενώ προς τα δεξιά το μονοπάτι ακολουθεί την πιο πάνω κυκλική διαδρομή. Πρόσβαση προς το πυροφυλάκιο Ζαχαρού του Τμήματος Δασών.

10. Μονοπάτι Χορτερή (κυκλικό)
Αφετηρία: Τοποθεσία «Πλατανούθκια», περίπου στο μέσο του δρόμου που ενώνει το Σταυρό της Ψώκας με το Σελλάδι του Σταυρού, λίγο πάνω από το Σταυρό Ψώκας.
Μήκος: 5km
Χρόνος: 2 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Εξαιρετική θέα προς την κοιλάδα του Σταυρού και τον δασικό σταθμό. Πρόσβαση προς τη μούττη της Χορτερής. Διέρχεται μέσα από πυκνές συστάδες τραχείας πεύκης και λατζιάς και αρκετών διάκενων όπου υπάρχουν σημαντικά στοιχεία χλωρίδας και γεωλογίας. Το μονοπάτι αποτελεί μέρος του Ευρωπαικού μονοπατιού Ε4.

11. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΕΝΕΤΙΚΑ ΓΕΦΥΡΙΑ (γραμμικό)
Αφετηρίες: (α) Στην κοινότητα Καμιναριών
(β) Στο χωριό Βρέτσια, Πάφου
Μήκος: 17km
Χρόνος: 6 ώρες
Ενδιάμεσες αποστάσεις/χρόνοι:
Καμινάρια - Γεφύρι της Ελιάς 3,2km - 1 ώρα
Γεφύρι της Ελιάς - Γεφύρι του Τζιελεφού 3,9km - 2 ώρες
Γεφύρι του Τζιελεφού - Γεφύρι του Ρούδια 6,9km - 2 ώρες
Γεφύρι του Ρούδια - Βρέτσια 3km - 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Τα μεσαιωνικά γεφύρια της Ελιάς, του Τζιελεφού και του Ρούδια. Η θέα σε όλο το μήκος της διαδρομής είναι πανοραμική. Διέρχεται από πυκνές συστάδες τραχείας πεύκης, από το φράγμα της Αρμίνου, από τον εκδρομικό χώρο της Πέρα Βάσας (όπου εκτίθεται μέρος του κορμού του γιγάντιου πεύκου της Πέρα Βάσας), συνεχίζει μέσα από το αγρόκτημα της Ιεράς Μονής Κύκκου «Σαουρής», από το Σπήλαιο του Σαουρή, τη μάντρα του Μίτα και περνά κοντά από το παρατηρητήριο για τους γύπες.

12. Μονοπάτι «ΠΑΝΘΕΑ» (γραμμικό)
Αφετηρία: Δρόμος Κύκκου- Τσακκίστρας (έξω από την κοινότητα της Τσακκίστρας).
Μήκος: 10,1km
Χρόνος: 3-3,5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι περνά μέσω φυσικού δάσους τραχείας πεύκης με πλούσια θαμνώδη βλάστηση. Προσφέρει πανοραμική θέα προς τις κοιλάδες του Κάμπου και του Ξερού. Περνά μέσα από καλλιέργειες κερασιών και μηλιών και καταλήγει έξω από τη κοινότητα του Κάμπου.

13. Μονοπάτι Ξυσταρούδα– ΑΓΙΑΣΜΑ- βΑΣΙΛΙΚΗ (γραμμικό)
Αφετηρία: Απέναντι από τον εκδρομικό χώρο της Ξυσταρούδας (δρόμος Πεδουλά- Κύκκου).
Μήκος: 5,3km
Χρόνος: 2 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι περνά από το σημείο που αναβλύζει το Άγιασμα της Παναγίας του Κύκκου και δια μέσου πυκνής δασικής βλάστησης καταλήγει στο εκκλησάκι της Βασιλιτζής (Άγιος Βασίλειος) στο οποίο υπάρχουν αγιογραφίες με μεγάλη αρχαιολογική αξία. Ο περιπατητής μπορεί να συνεχίσει την πορεία του μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου προς το Μοναστήρι του Κύκκου.

Σημείωση: Το μονοπάτι μπορεί να γίνει και κυκλικό αν ο περιπατητής επιστρέψει από το κύριο δρόμο Κύκκου –Πεδουλά στον εκδρομικό χώρο της Ξυσταρούδας με επιπλέον διαδρομή 6,1km και χρόνο πεζοπορίας 2-2,5 ώρες.
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΡΩΜΙΟΥ – ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΑΦΟΥ

14. Μονοπάτι ΠΕΤΡΑΣ ΤΟΥ ΡΩΜΙΟΥ (γραμμικό)
Αφετηρία: Περίπτερο Κ.Ο.Τ. παρά τη Πέτρα του Ρωμιού
Μήκος: 7,1km
Χρόνος: 2-2,5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Η Πέτρα του Ρωμιού με την οποία ο περιπατητής έχει οπτική επαφή σχεδόν σε όλη τη διαδρομή είναι το κυριότερο αξιοθέατο του μονοπατιού. Η πορεία του ακολουθεί στο μεγαλύτερο της μέρος δασικούς δρόμους του Εθνικού Δασικού Πάρκου όπου ο περιπατητής μπορεί να δει διάφορα είδη της θαμνώδους βλάστησης της περιοχής και αναδασώσεις που γίνονται από το Τμήμα Δασών για εμπλουτισμό της υφιστάμενης βλάστησης. Το μονοπάτι περνά επίσης από τον εκδρομικό χώρο του Πάρκου όπου παρέχονται βασικές διευκολύνσεις όπως πόσιμο νερό και αποχωρητήρια. Καταλήγει σε χώρο στάθμευσης στο δυτικό όριο του Πάρκου. Οι περιπατητές ακολουθώντας τους δασικούς δρόμους μπορούν να κάνουν διάφορες κυκλικές διαδρομές μικρότερου ή μεγαλύτερου μήκους. Υπάρχει πρόσβαση και από το Aphrodites Hills Resort, Golf and Spa που συνορεύει με το κρατικό δάσος.

ΔΑΣΟΣ ΤΡΟΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ –
ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

15. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ - ΛΕΜΥΘΟΥ (γραμμικό)
Αφετηρία: Πλατεία του χωριού Πρόδρομος
Μήκος: 2km
Χρόνος: 1-1,5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3 (κατηφορική διαδρομή)
Σημεία ενδιαφέροντος: Το εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο Βερεγγάρια. Φυσικές συστάδες μαύρης πεύκης και θέα προς τη δυτική Μαραθάσα και το Δάσος Πάφου. Το μονοπάτι καταλήγει λίγο πιο πάνω από την Σχολή Μιτσή στο χωριό Λεμύθου. Ο περιπατητής μπορεί να επιστρέψει πίσω από την ίδια διαδρομή ή από τον ασφαλτόδρομο Λεμύθου - Προδρόμου.

16. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΡΟΟΔΙΤΙΣΣΑΣ - ΦΟΙΝΙ (γραμμικό)
Αφετηρία: (α)Μονή Τροόδιτισσας
(β) Κοινότητα Φοινιού
Μήκος: 4,3km
Χρόνος: 1,5-2 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Σημαντικότερα στοιχεία που θα συναντήσει ο περιπατητής είναι ο καταρράκτης της «Χαντάρας» που βρίσκεται περίπου 3km από τη Μονή Τροοδίτισσας, η πλούσια βλάστηση της περιοχής και η πανοραμική θέα προς τη κοινότητα του Φοινιού.

17. Μονοπάτι ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ - ΖΟΥΜΙ (γραμμικό)
Αφετηρία: Παιδική χαρά στην κοινότητα Προδρόμου
Μήκος: 3km
Χρόνος: 1-1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι περνά μέσα από φυσικές συστάδες μαύρης πεύκης και σε διάφορα σημεία του μονοπατιού προσφέρεται πανοραμική θέα προς την κοιλάδα Μαραθάσας, τον Κόλπο της Μόρφου, το Μοναστήρι του Κύκκου, τον Τρίπυλο και το Βουνί Παναγιάς. Στη τοποθεσία Ζουμί το μονοπάτι ενώνεται με το μονοπάτι Φράκτης Προδρόμου- Σταυρούλια.

Σημείωση: Το μονοπάτι μπορεί να γίνει και κυκλικό αν ο περιπατητής χρησιμοποιήσει το δρόμο Προδρόμου – Τροόδους με επιπλέον απόσταση 2,7km.

18. ΜΟΝΟΠΑΤΙ Φράγμα Προδρόμου – Σταυρούλια (γραμμικό)
Αφετηρία: Στον κύριο δρόμο Τροόδους - Προδρόμου λίγο πιο πάνω από το Φράγμα Προδρόμου. Για το τέρμα, υπάρχει επιλογή δύο διαδρομών που καταλήγουν σε διαφορετικά σημεία στον δρόμο Πεδουλά - Κακοπετριάς.
Μήκος: Πρώτη διαδρομή 4,5km. Δεύτερη διαδρομή 5,5km.
Χρόνος: 1,5 - 2 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3 (πολύ απότομη κατηφορική διαδρομή).
Σημεία ενδιαφέροντος: Εξαιρετική θέα προς τον Κόλπο Μόρφου και την Οροσειρά Τροόδους. Το μονοπάτι περνά από πυκνό δάσος μαύρης πεύκης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους με πανοραμική θέα στα ανατολικά προς τις εγκαταλειμμένες γαλαρίες των ορυχείων χρωμίου.

19. Μονοπάτι Αρτεμις (κυκλικό)
Αφετηρία: 300m από το σημείο σύνδεσης του δρόμου προς Χιονίστρα με το δρόμο Τροόδους - Προδρόμου.
Μήκος: 7km
Χρόνος: 2,5 - 3 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Το δάσος της μαύρης πεύκης, σπάνια είδη χλωρίδας και πετρώματα της περιοχής. Υπάρχει πρόσβαση προς δύο αιωνόβια δέντρα μαύρης πεύκης (Pinus nigra subsp. pallasiana) ηλικίας 500 περίπου χρόνων. Ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν «Τα Τεισιά της παλιάς Χώρας» τα οποία είναι ερείπια πρόχειρων οχυρωματικών έργων που κτίστηκαν κατά τον τελευταίο χρόνο της Ενετικής κατοχής της Κύπρου (1571μ.Χ.) από ομάδα Ενετών στρατηγών που αποφάσισαν να αμυνθούν εκεί κατά των Τούρκων. Η διαδρομή είναι κυκλική γύρω από την κορυφή του Ολύμπου(Χιονίστρα) σε υψόμετρο 1850m και προσφέρει εξαιρετική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η πορεία του είναι παράλληλη με το μονοπάτι Αταλάντη και σε σημεία όπου οι διαδρομές πλησιάζουν η μία στην άλλη μπορεί να συνδυαστεί και με πεζοπορία στο μονοπάτι Αταλάντη.

20. Μονοπάτι Αταλάντη (κυκλικό)
Αφετηρία: Πλατεία Τροόδους
Μήκος: 14km
Χρόνος: 4-5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι ακολουθεί πορεία γύρω από τη Χιονίστρα σε υψόμετρο 1700 –1750m και διέρχεται μέσα από πυκνές συστάδες μαύρης πεύκης και αόρατου του Τροόδους. Εκεί βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα δέντρα αόρατου ηλικίας 800 χρόνων. Προσφέρει εξαιρετική θέα προς όλες γενικά τις περιοχές του νησιού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει είσοδος γαλαρίας για εξόρυξη χρωμίου η οποία βρίσκεται εκτός λειτουργίας από το 1982. Το μονοπάτι μετά από 9km τελειώνει στο δρόμο Τροόδους - Προδρόμου. Για να συνεχίσει κάποιος, πρέπει να διασταυρώσει τον κύριο δρόμο και να περπατήσει περίπου 200m στο δασικό δρόμο Κατοικιών Χρωμίου προς Άγιο Νικόλαο της Στέγης. Εκεί υπάρχει ξύλινη πινακίδα με την κατεύθυνση του μονοπατιού. Από εκεί το μονοπάτι συνεχίζει με πορεία περίπου παράλληλη του κύριου δρόμου και τελειώνει στη πλατεία Τροόδους. Σε απόσταση 3km από την αφετηρία υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό. Η πορεία του είναι παράλληλη με το μονοπάτι Άρτεμις και σε σημεία όπου οι διαδρομές πλησιάζουν η μία στην άλλη μπορεί να συνδυαστεί και με πεζοπορία στο μονοπάτι Άρτεμις.

21. Μονοπάτι Περσεφόνη (γραμμικό)
Αφετηρία: 150m νότια της Πλατείας Τροόδους προς τον Αστυνομικό Σταθμό.
Μήκος: 3km
Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Πλούσια βλάστηση, όπου ο περιπατητής περνά από πυκνό δάσος μαύρης πεύκης κατά τα πρώτα 2km και εξαιρετική θέα από το τέρμα στην τοποθεσία Μακριά Κοντάρκα. Το μονοπάτι μπορεί να συνδυαστεί με τα μονοπάτια Πουζιάρης και Καληδόνια. Περίπου 500 μέτρα πριν το τέρμα του το μονοπάτι διασταυρώνει το δασικό δρόμο που οδηγεί από τη πλατεία Τροόδους προς τον Κρυό ποταμό. Αποτελεί μέρος του Ευρωπαικού μονοπατιού Ε4.

22. Μονοπάτι Καληδονια (γραμμικό)
Αφετηρία: (α) Σημείο 350m από τον κύριο δρόμο Πλατείας Τροόδους- Πλατρών, σε απόσταση 3km από την Πλατεία. Η πρόσβαση στην αφετηρία αυτή γίνεται επίσης διά μέσου του τμήματος του παλαιού δρόμου Τρόοδους - Πλατρών, μετά τη θερινή Προεδρική κατοικία.
(β) Τοποθεσία Ψηλό Δεντρό πάνω από τις Πάνω Πλάτρες.
Μήκος: 3km
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Με αφετηρία από την πλευρά της Πλατείας Τροόδους, το μονοπάτι περνά από πυκνό δάσος και ακολουθεί πορεία κατά μήκος του Κρύου Ποταμού ο οποίος έχει μόνιμη ροή νερού. Περνά από τον καταρράκτη των Καληδονιών και καταλήγει στο Ψηλό Δεντρό στις Πάνω Πλάτρες. Από την αφετηρία (α) μέχρι τον Καταρράκτη των Καληδονιών αποτελεί μέρος του Ευρωπαικού μονοπατιού Ε4.

23. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΨΗΛΟ ΔΕΝΤΡΟ – ΠΟΥΖΙΑΡΗΣ (κυκλικό)
Αφετηρία: Σημείο σύνδεσης του δασικού δρόμου Πλατρών - Μέσα Ποταμού με τον τουριστικό δρόμο Μονιάτη - Πλατρών - Τροόδους, κοντά στο Ψηλό Δεντρό.
Μήκος: 9km
Χρόνος: 3 - 4 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3 (με πολύ μεγάλες κλίσειςν).
Σημεία ενδιαφέροντος: Ακολουθεί διαδρομή μέσα από πυκνές συστάδες τραχείας πεύκης(Pinus brutia) κατά το πρώτο χιλιόμετρο ενώ κατά το τρίτο χιλιόμετρο στα πιο ψηλά σημεία διασχίζει πυκνό και εντυπωσιακό δάσος μαύρης πεύκης (Pinus nigra subsp. pallasiana). Στα ψηλότερα του σημεία προσφέρει πανοραμική θέα.

24. ΜΟΝΟΠΑΤΙ Κάμπος του Λιβαδιού (κυκλικό)
Αφετηρία: Δρόμος που οδηγεί στον εκδρομικό χώρο «Κάμπος του Λιβαδιού» που βρίσκεται μεταξύ Πλατείας Τροόδους και Καρβουνά, 1,5km από την Πλατεία Τροόδους και 9 km από τον Καρβουνά.
Μήκος: 3km
Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Σημαντικός αριθμός αιωνόβιων δένδρων μαύρης πεύκης. Διέρχεται κοντά από τον εκδρομικό χώρο Κάμπος του Λιβαδιού. Συνδέεται με το μονοπάτι Μνήματα Πισκόπων και με το μονοπάτι Λιβάδι.

25. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΛΙΒΑΔΙ (ΚΥΚΛΙΚΟ) ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΤΡΟΧΟΚΑΘΙΣΜΑ (γραμμικό)
Αφετηρία: Στον κύριο δρόμο Καρβουνά– Τροόδους, 1,5km πριν το Τρόοδος και 9 km από Καρβουνά στον εκδρομικό χώρο Κάμπος του Λιβαδιού. Η αφετηρία βρίσκεται περίπου 300m πάνω στο στενό ασφαλτοστρωμένο δρόμο.
Μήκος: 1,5km
Χρόνος: 0,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Διαδρομή μέσα από φυσικό δάσος μαύρης πεύκης και με θέα προς την κοιλάδα της Σολέας.

26. Μονοπάτι Μνημάτα Πισκόπων (γραμμικό)
Αφετηρία: Δρόμος που οδηγεί στον εκδρομικό χώρο «Κάμπος του Λιβαδιού» που βρίσκεται μεταξύ Πλατείας Τροόδους και Καρβουνά, 1,5km από την Πλατεία Τροόδους και 9km από τον Καρβουνά. Η αφετηρία βρίσκεται περίπου 300m πάνω στο στενό ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Μετά από πορεία 1km σε μονοπάτι με διαπλάτυνση για εύκολη πρόσβαση με τροχοκάθισμα, ο περιπατητής βρίσκεται σε σταυροδρόμι με ξύλινη πινακίδα που αναγράφει: προς Μνήματα Πισκόπων (βορειοδυτικά), ενώ το πρώτο χιλιόμετρο είναι μέρος του μονοπατιού «Κάμπος του Λιβαδιού». Τερματίζει στο χωματόδρομο που συνδέει τα Πλατάνια με την εκκλησία του Αγ. Νικολάου της Στέγης(12ος αιώνας), που διαθέτει εξαιρετικές τοιχογραφίες και περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (whc.unesco.org).
Μήκος: 8km
Χρόνος: 3 ώρες (μέχρι τον χωματόδρομο Πλατανιών - Αγίου Νικολάου της Στέγης)
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι περνά από συστάδες μαύρης πεύκης, ακολουθεί διαδρομή κοντά στο χείλος γκρεμών με θέα προς τον Ποταμό του Χρωμίου, την κοιλάδα Σολέας και τον Κόλπο Μόρφου. Το μονοπάτι καταλήγει στο δασικό δρόμο Πλατάνια - Αποθέρι - Άγιος Νικόλαος με επιλογή 3 διαδρομών που καταλήγουν στον Άγιο Νικόλαο της Στέγης στο χωριό Κακοπετριά και στα Πλατάνια αντίστοιχα. Συνδέεται με το μονοπάτι Κάμπος του Λιβαδιού και το Μονοπάτι Λιβάδι.

27. Μονοπάτι Καννούρες – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΕΓΗΣ (ΚΑΚΟΠΕΤΡΙΑ) (γραμμικό)
Αφετηρία: Στον κύριο δρόμο Καρβουνά - Πλατείας Τροόδους, 1km πριν το Τρόοδος, 9,5km από τον Καρβουνά. Τερματίζει στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου της Στέγης ή συνεχίζει μέχρι το χωριό Κακοπετριά.
Μήκος: 9km (12km μέχρι την Κακοπετριά)
Χρόνος: 3 ώρες (4 ώρες μέχρι την Κακοπετριά)
Βαθμός δυσκολίας: 3 Σχετικά δύσκολη κατηφορική διαδρομή.
Σημεία ενδιαφέροντος: Παρθένο δασικό τοπίο. Ξεκινά δίπλα από την πηγή του ποταμού Καρκώτη και διασχίζοντας την όμορφη κοιλάδα περνά κοντά από τις εγκαταστάσεις του κλειστού ορυχείου χρωμίου και καταλήγει στην Κακοπετριά. Η διαδρομή μπορεί να περάσει από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Στέγης (12ος αιώνας), που διαθέτει εξαιρετικές τοιχογραφίες και περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (whc.unesco.org). Από την περιοχή Αγ. Νικολάου ο περιπατητής μπορεί να ακολουθήσει το δρόμο Πεδουλά- Κακοπετριάς για περίπου 3km και να τερματίσει στην Κακοπετριά.

28. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΚΑΤΩ ΑΜΙΑΝΤΟΣ – ΛΟΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΕΤΩΝ (γραμμικό)
Αφετηρία: Σημείο του κύριου δρόμου Κάτω Αμίαντου - Κατασκήνωσης ΣΕΚ
Μήκος: 2,5km
Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Διασχίζει μια πανέμορφη πλαγιά και ακολουθεί πορεία κατά μήκος του ποταμού μέσα από πλούσια βλάστηση και καταλήγει στο Πάρκο Αμιάντου. Περνά από το παλιό αναστηλωμένο κρησφύγετο των Αγωνιστών της ΕΟΚΑ και τον ποταμό Λούματα τους Αετούς. Μπορεί να γίνει κυκλικό ακολουθώντας δρόμους μέσα στην κοινότητα προς την κατασκήνωση της ΣΕΚ.

29. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΜΟΝΗ – ΦΥΛΑΓΡΑ (γραμμικό) Κλειστό
Αφετηρία: Σημείο στο δρόμου Τριμίκλινης – Πελενδρίου κοντά στο Πελένδρι και καταλήγει στα Φύλαγρα στον κύριο δρόμο Σαϊττά - Κάτω Αμιάντου.
Μήκος: 3km
Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Θέα προς τον Κόλπο Λεμεσού, το Φράγμα Κούρη, χωριά της επαρχίας Λεμεσού, το ανατολικό μέρος του Δάσους Τροόδους και τον ποταμό Κούρη. Η βλάστηση της περιοχής καταστράφηκε ολοσχερώς από τη μεγάλη πυρκαγιά του Ιουνίου του 2007 και βρίσκεται στη διαδικασία ανάκαμψης.

ΔΑΣΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ

30. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΥΛΑΤΗ (γραμμικό)
Αφετηρία: Απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Απόλλωνα Υλάτη.
Μήκος: 2km
Χρόνος: 40 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Ο επισκέπτης διέρχεται μέσα από θαμνώνα με σχινιές, αόρατους και αραιά πεύκα. Το μονοπάτι περνά από το αρχαίο στάδιο του Κουρίου και στο τέρμα της διαδρομής καταλήγει σε ύψωμα δίπλα από τη Βασιλική την εκτός των τειχών του Κουρίου, από όπου έχει πανοραμική θέα του αρχαίου οικισμού που βρίσκεται στην απέναντι πλαγιά και της παραλίας της Επισκοπής.

31. Μονοπάτι Κυπαρισσία – Υδατοφράκτης Γερμασόγειας (γραμμικό)
Αφετηρία: Περίπου 5km από τον κύριο δρόμο Παρεκκλησιάς - Κελλάκι δια μέσου χωματόδρομων και δασικών δρόμων. Τερματίζει στον υδατοφράκτη Γερμασόγειας.
Μήκος: Δύο διαδρομές.
-Η πρώτη καταλήγει στον υδατοφράκτη της Γερμασόγειας με συνολικό μήκος 11km.
-Η δεύτερη είναι κυκλική με μήκος 3,7km.
Χρόνος: Πρώτη διαδρομή 3 – 3,5 ώρες.
Δεύτερη διαδρομή 1,5 ώρα.
Βαθμός δυσκολίας:
Πρώτη διαδρομή: 3 (πολύ κατηφορική διαδρομή στην αρχή).
Δεύτερη διαδρομή: 2 (πολύ κατηφορική διαδρομή στην αρχή).
Σημεία ενδιαφέροντος: Αρχικά είναι μερικώς δασική διαδρομή, σύντομη πορεία κατά μήκος του ποταμού Κυπαρισσιάς και μετά πανοραμική θέα προς τον υδατοφράκτη Γερμασόγειας και τη Λεμεσό. Το μονοπάτι περνά μέσα από δάσος με σπάνιες φυσικές συστάδες κυπαρισσιών (Cupressus sempervirens var. horizontalis).
ΔΑΣΟΣ ΑΔΕΛΦΟΙ – ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

32. Μονοπάτι Ασίνου – αγιος Θεόδωρος (γραμμικό)
Αφετηρία: (α) Εκκλησία της Παναγίας Ασίνου
(β) Το χωριό Άγιος Θεόδωρος της Σολέας
Μήκος: 5,6km
Χρόνος: 1,5 - 2 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Ποικίλο τοπίο και πανοραμική θέα προς τον Κόλπο Μόρφου. Η διαδρομή περνά και από δασώδη έκταση ακολουθώντας μονοπάτι και αγροτικό δρόμο. Προσφέρεται η ευκαιρία για επίσκεψη στο εκκλησάκι της Παναγίας της Ασίνου (12ος αιώνας) με τις περίφημες τοιχογραφίες, το οποίο έχει κηρυχθεί από την UNESCO (whc.unesco.org/) σε μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

33. Μονοπάτι Αγία Ειρήνη – λημερια (γραμμικό)
Αφετηρία: Το χωριό Αγία Ειρήνη. Στην τοποθεσία «Σελλάδι της Στραορουθκιάς» μπορεί να γίνει πρόσβαση με όχημα διαμέσου χωματόδρομου από το χωριό Σπήλια, σε απόσταση 2km περίπου και ο περιπατητής να ακολουθήσει την πορεία προς Λημέρια μήκους 2km.
Μήκος: 5km
Χρόνος: 2,5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3 (απότομη ανηφορική διαδρομή)
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι περνά από δάσος τραχείας πεύκης με εξαιρετική θέα προς τον Κόλπο της Μόρφου και καταλήγει στα Λημέρια. Στο Σελλάδι της Στραορουθκιάς ενώνεται με το μονοπάτι Κούρδαλι -Λημέρια και για 2km έχουν κοινή πορεία. Προσφέρει την ευκαιρία για επίσκεψη σε διάφορα κρησφύγετα που χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59.

34. Μονοπάτι ΚΟΥΡΔΑΛΙ – Λημέρια (γραμμικό)
Αφετηρία: Το χωριό Κούρδαλι. Στην τοποθεσία «Σελλάδι της Στραορουθκιάς» μπορεί να γίνει πρόσβαση με όχημα διαμέσου χωματόδρομου από το χωριό Σπήλια, σε απόσταση 2km περίπου και ο περιπατητής μπορεί να ακολουθήσει την πορεία προς Λημέρια μήκους 2km.
Μήκος: 3.6km.
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Διαδρομή σε δασική περιοχή. Προσφέρει την ευκαιρία για επίσκεψη σε διάφορα κρησφύγετα που χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59. Το μονοπάτι συνδέεται με το μονοπάτι Αγίας Ειρήνης και για 2km έχουν κοινή πορεία από το Σελλάδι της Στραορουθκιάς προς τα Λημέρια.

35. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΜΑΔΑΡΗ (κυκλικό)
Αφετηρία: (α) Η τοποθεσία «Μούττη της Χώρας», 1km μετά το χωριό Σπήλια προς Αγία Ειρήνη /Καννάβια
(β) Η τοποθεσία «Σελλάδι του Καραμανλή», 1,5km από Σαράντι/ Λαγουδερά προς Σπήλια ή 6km από Σπήλια σε χωματόδρομο.
(γ) Η τοποθεσία «Δόξα σοι ο Θεός», σε απόσταση 2km από την Κυπερούντα (Σανατόριο) και 5km από τα Σπήλια, στον δρόμο Κυπερούντας – Σπηλιών.
(δ) Το πυροφυλάκιο Μαδαρής. Πρόσβαση με όχημα υπάρχει από το δρόμο Χαντριών - Πολυστύπου με κατεύθυνση την κορυφή Αδελφοί που απέχει 3km. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος μέχρι απόστασης 800m από την αφετηρία (β). Τα τελευταία 800m είναι σε ανώμαλο, στενό και απόκρημνο χωματόδρομο.
Μήκος: 3,8km
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις από υψόμετρο 1400 – 1600m, κατά μήκος της κορυφογραμμής Μαδαρής. Το μονοπάτι περνά μέσα από δάσος τραχείας πεύκης και λατζιάς, το γνωστό ως «Μαύρα Δάση» που είναι από τα πιο παρθένα, χωρίς ανθρώπινη επέμβαση δάση. Στο μέσο της διαδρομής υπάρχει άλλο μικρού μήκους μονοπάτι με πρόσβαση προς μια γιγαντιαία περνιά (Quercus coccifera subsp. calliprinos). Στην αφετηρία (γ) υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό. Καταλήγει κοντά στην κορυφή Αδελφοί (1613m). Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ανεβεί στο πυροφυλάκιο της Μαδαρής που δεσπόζει της περιοχής. Η διαδρομή ακολουθεί πορεία δια μέσου του δάσους με συστάδα κέδρων, που βρίσκεται στο μέσο περίπου της διαδρομής.

Μήκος: 1,8km
Χρόνος: 0,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1

Αφετηρία:
Μήκος: 3,8km
Χρόνος: 2 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3
Μήκος: 3,5km
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 3 (πολύ δύσκολη κατηφορική διαδρομή)

36. Μονοπάτι Τεισιά της Μαδαρής (κυκλικό)
Αφετηρία: Πλησίον του πυροφυλακίου Μαδαρής κοντά στο σημείο όπου καταλήγει το μονοπάτι Δόξα σοι ο Θεός - Μαδαρή. Πρόσβαση στην αφετηρία με όχημα υπάρχει από τον δρόμο Χαντριών - Πολύστυπου με κατεύθυνση την κορυφή Αδελφοί που απέχει 3km. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος μέχρι του σημείου όπου το μονοπάτι ακολουθεί τον χωματόδρομο για 800m μέχρι την αφετηρία.
Μήκος: 3km
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Πανύψηλοι και εντυπωσιακοί γκρεμοί κατά μήκος του μονοπατιού. Διέρχεται διά μέσου περιοχής με ενδιαφέρουσα γεωλογία. Εξαιρετική θέα προς την πεδιάδα Μεσαορίας και Κόλπο Μόρφου. Συνδέεται με τα μονοπάτια Μαδαρή- Δόξα σοι ο Θεός και Μαδαρή- Σελλάδι του Καραμανλή.


37. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΣΕΛΛΑΔΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ – ΚΑΝΝΑΒΙΑ (γραμμικό)
Αφετηρία: Το Σελλάδι του Καραμανλή στο δρόμο από Σαράντι προς Σπήλια. Το τμήμα του δρόμου από το Σαράντι είναι ασφαλτοστρωμένο, ενώ από τα Σπήλια είναι χωματόδρομος. Τερματίζει στο χωριό Καννάβια.
Μήκος: 3km
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Τμήματα του μονοπατιού διασχίζουν συστάδες τραχείας πεύκης. Προσφέρει θέα προς την κοιλάδα, Κανναβιών - Αγ.Ειρήνης. Συνδέεται με το δίκτυο των μονοπατιών της περιοχής και συγκεκριμένα με τα μονοπάτια Μαδαρή - Σελλάδι του Καραμανλή και Μούττη της Χώρας - Σελλάδι του Καραμανλή. Το τελευταίο 1,5km είναι κατά μήκος χωματόδρομου και μετά ασφαλτόδρομου μέχρι το χωριό Καννάβια.

38. Μονοπάτι Παναγία του Αρακα – Σταυροσ του ΑγιασμάτΙ (γραμμικό)
Αφετηρία: (α) Παναγία του Άρακα, Λαγουδερά
(β) Σταυρός του Αγιασμάτι (8km από την Πλατανιστάσα)
Μήκος: 7km
Χρόνος: 3 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Εκκλησίες Παναγία του Άρακα (1192μ.Χ.) και Σταυρός του Αγιασμάτι (1494μ.Χ.) που διαθέτουν εξαιρετικές τοιχογραφίες και περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (whc.unesco.org/). Το μονοπάτι περνά μέσα από δάσος τραχείας πεύκης, αμπελώνες, αμυγδαλιές και παλιές ξερολιθιές. Ανατολικά του μονοπατιού φαίνονται τα Κιόνια, βόρεια η πεδιάδα της Μόρφου και ο Πενταδάκτυλος, δυτικά ο Όλυμπος και νότια η Μαδαρή. Συνδέεται με το μονοπάτι Λαγουδερά ή Αγρός - Μαδαρή.

Σημείωση: Η εκκλησία του Σταυρού του Αγιασμάτι είναι παραμένει ανοικτή από τις 10:00 – 17:00 καθημερινά. Σε περίπτωση που κατά την επίσκεψη σας η εκκλησία είναι κλειστή, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Πάτερ Γεώργιο στο τηλέφωνο 99677216, για τη σχετική διευθέτηση.

39. Μονοπάτι ΦΡΑΚΤΗ ΞΥΛΙΑΤΟΥ (κυκλικό)
Αφετηρία: Φράγμα Ξυλιάτου. 2km περίπου νότια της κοινότητας Ξυλιάτου.
Μήκος: 3,8km
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι έχει πορεία περιμετρικά του υδατοφράκτη. Από την αφετηρία του μονοπατιού υπάρχει πρόσβαση στον παρακείμενο εκδρομικό χώρο.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΑΣΩΝ ΜΑΧΑΙΡΑ – ΣΤΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ – ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ – ΛΑΡΝΑΚΑΣ

40. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΛΕΥΚΟΘΕΑ (ΑΕΤΟΜΟΥΤΤΗ) (κυκλικό)
Αφετηρία: Δρόμος Λυθροδόντα – Λευκάρων, 3km από το Λυθροδόντα σε δασικό δρόμο στην αρχή του κρατικού δάσους.
Μήκος: 1,3km
Χρόνος: 0,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Εξαιρετική θέα από την κορυφή του Ατού (Αετού) προς τις περιοχές Λευκωσίας και Λευκάρων. Είναι μέρος του Ευρωπαικού μονοπατιού Ε4.

41. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΜΑΝΤΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΜΠΙΟΥ (κατάλληλο για τροχοκαθίσματα) (κυκλικό)
Αφετηρία: Εκδρομικός χώρος Μάντρας του Καμπιού στο Δάσος Μαχαιρά.
Μήκος: 1km
Χρόνος: 0,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Διαδρομή στο δάσος.

42. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΚΑΚΟΚΕΦΑΛΟΣ – ΜΑΝΤΡΑ ΤΟΥ ΚΑΜΠΙΟΥ (γραμμικό)
Αφετηρία: Δρόμος Μαχαιρά προς Κιόνια, 1km περίπου πριν από τον εκδρομικό χώρο Κιονιών. Τερματίζει στον εκδρομικό χώρο Μάντρα του Καμπιού.
Μήκος: 5,5km
Χρόνος: 2,5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Έχει πανοραμική θέα στη γύρω περιοχή και τη Μεσαορία. Διέρχεται από τα ερείπια παλαιού σταθμού. Υπάρχει πλούσια φυσική βλάστηση.

43. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΚΙΟΝΙΑ- ΔΡΥΣ (γραμμικό)
Αφετηρία: Χωματόδρομος μετά τον εκδρομικό χώρο Κιονιών, προς την κορυφή Κιόνια και καταλήγει στον ασφαλτόδρομο κοντά στη Μονή Μαχαιρά, στη τοποθεσία Δρυς.
Μήκος: 3,5km
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Πανοραμική θέα με ευρύ φάσμα περιοχών ανατολικά, βόρεια και δυτικά των Κιονιών.

44. Μονοπάτι Κιόνια – Προφήτης Ηλίας (γραμμικό)
Αφετηρία: Εκδρομικός χώρος Κιονιών. Πρόσβαση από το δρόμο της Μονής Μαχαιρά που οδηγεί στα Κιόνια ή από τη Βαβατσινιά προς Μαχαιρά. Τερματίζει στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, περίπου 8km από το Λυθροδόντα και 6km από τη Μάντρα του Καμπιού, με πρόσβαση από χωματόδρομους.
Μήκος: 7km
Χρόνος: 2,5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3, Κατηφορική και απότομη διαδρομή ειδικά προς το τέλος.
Σημεία ενδιαφέροντος: Η διαδρομή αρχίζει από τον εκδρομικό χώρο Κιονιών όπου υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό. Ακολουθεί πορεία που περιλαμβάνει δάσος και προσφέρει εξαιρετική θέα προς την πεδιάδα Μεσαορίας. Είναι μέρος του Ευρωπαικού μονοπατιού Ε4.

45. Μονοπάτι ΔΥΟ ΜΟΥΤΤΕΣ- ΠΑΥΛΙΑΔΕΣ (ΚΥΚΛΙΚΟ)
Αφετηρία: Δρόμος Κιονιών- Βαβατσινιάς (2km από τον εκδρομικό χώρο Κιονιών)
Μήκος: 3,2km
Χρόνος: 1-1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Ο περιπατητής μπορεί από διάφορα σημεία να απολαύσει τη θέα προς τις περιοχές Λευκωσίας, Λάρνακας και Λεμεσού. Η περιοχή που βρίσκεται το μονοπάτι έχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με το υπόλοιπο Δάσος Μαχαιρά αφού είναι καλυμμένη με την ενδημική Λατζιά (Quercus alnifolia).

46. Μονοπάτι ΣΠΗΛΙΑ της Αθασιάς (γραμμικό)
Αφετηρία: Αγροτικός χωματόδρομος που αρχίζει από το δασικό δρόμο Βαβατσινιάς - Κιονιών, 3km έξω από τη Βαβατσινιά.
Μήκος: 2,5km συμπεριλαμβανομένου του αγροτικού δρόμου πρόσβασης
Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι ξεκινά ως αγροτικός χωματόδρομος για περίπου 200m και ακολούθως συνεχίζει ως στενό μονοπάτι. Τερματίζει στη «Σπηλιά της Αθασιάς» που πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε για εξεύρεση μεταλλευμάτων, ενώ στη διαδρομή περνά από δάσος τραχείας πεύκης.

47. Μονοπάτι «ΠΙΠΗΣ» (γραμμικό)
Αφετηρία: α) Μονή Αγίας Θέκλας στη Μοσφιλωτή
β) Κοντά στο Κοινοτικό Κέντρο Πυργών
γ) Στο μέσο του δρόμου Μοσφιλωτής– Ψευδά
δ) Κοντά στο Κοιμητήριο Μοσφιλωτής
Μήκος: 13,7km
Χρόνος: 3-4 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι ακολουθεί πορεία σε δασικούς δρόμους μέσα από αναδασώσεις που έγιναν από το Τμήμα Δασών και από φυσική θαμνώδη βλάστηση που εγκαταστάθηκε μετά από τα αναδασωτικά έργα. Από διάφορα σημεία ο περιπατητής έχει πανοραμική θέα προς τις γειτονικές κοινότητες. Στη πορεία του μονοπατιού φαίνονται και οι καταστροφικές συνέπειες που έχουν οι πυρκαγιές στα δάση μας, από πυρκαγιά που έκαψε μέρος του δάσους το 2007.

48. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ – ΣΤΑΥΡΟΒΟΥΝΙ – ΣΤΑΥΡΟΠΕΥΚΟΣ – ΑΣΠΡΑΔΙ (γραμμικό)
Αφετηρία: Η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας κοντά στο Σταυροβούνι.
Μήκος: 3km
Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Παρέχει εξαιρετική θέα προς Μεσαορία, Λάρνακα, Λευκωσία. Πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Συνδέεται με το μονοπάτι Σταυροβούνι- Αγγλισίδες.

49. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΣΤΑΥΡΟΒΟΥΝΙ – ΑΓΓΛΙΣΙΔΕΣ (γραμμικό)
Αφετηρία: Δρόμος προς το Σταυροβούνι, 2km πριν το Μοναστήρι Σταυροβουνιού. Συνδέεται με το μονοπάτι Αγίας Βαρβάρας - Σταυροβούνι- Σταυρόπευκος– Ασπράδι. Καταλήγει σε σημείο 2km έξω από το χωριό Αγγλισίδες, κοντά στο σφαγείο.
Μήκος: 2,5km
Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Εξαιρετική θέα προς τις περιοχές της Λάρνακας. Διακρίνονται μεταξύ άλλων: το αεροδρόμιο, οι αλυκές και η πόλη της Λάρνακας. Περνά δια μέσου αναδασωμένων εκτάσεων.

50.ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΣΤΑΥΡΟΒΟΥΝΙ – ΔΑΣΙΚΟ ΟΡΟΣΗΜΟ 26 (γραμμικό)
Αφετηρία: Μονή Σταυροβουνίου
Μήκος: 1,5km
Χρόνος: 40 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Θέα προς την δυτική πλευρά της πόλης της Λάρνακας και των κοινοτήτων της περιοχής, οι γκρεμμοί που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της Μονής Σταυροβουνίου. Η Μονή είναι επισκέψιμη μόνο από άντρες.
ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΘΑΛΑΣΣΑΣ

Σημείωση: Υπάρχει δίκτυο μονοπατιών με συνολικό μήκος 20km. Ο χαρακτηρισμός «κυκλικό» ή γραμμικό» αναφέρεται στην κάθε διαδρομή ξεχωριστά, οι διαδρομές όμως συνδέονται μεταξύ τους

51. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (κυκλικό)
Αφετηρία: Χώροι στάθμευσης Φράγματος Αγίου Γεωργίου, με πρόσβαση από το δρόμο Αγλαντζιάς - Γερίου και τη Λεωφόρο Κυρηνείας κοντά στη συμβολή με το δρόμο Αγλαντζιάς - Γερίου.
Μήκος: 2km
Χρόνος: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Εκδρομικός χώρος, υδατοφράκτης και Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Αθαλάσσας, στη συμβολή των Λεωφόρων Κηρυνείας και Αθαλάσσας.

52. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ – ΔΑΣΟΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ (γραμμικό)
Αφετηρία: Σημείο στη νότια πλευρά του υδατοφράκτη Αγίου Γεωργίου με πρόσβαση από το δρόμο Αγλαντζιάς - Γερίου και τη Λεωφόρο Κυρηνείας κοντά στη συμβολή με το δρόμο Αγλαντζιάς - Γερίου.
Μήκος: 2,5km
Χρόνος: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Δασοβοτανικός κήπος δίπλα από το Δασικό Φυτώριο που λειτουργεί Δευτέρα - Παρασκευή 07:30 - 14:30.

53. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΔΑΣΟΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ – ΕΚΔΡΟΜΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Ν.Δ. ΕΙΣΟΔΟΥ (γραμμικό)
Αφετηρία: Δασοβοτανικός κήπος, με πρόσβαση από το δρόμο που συνδέει τη Λεωφόρο Λεμεσού με το δρόμο Αγλαντζιάς - Γερίου.
Μήκος: 2,2km
Χρόνος: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Διαδρομή μέσα από πεύκα, ευκαλύπτους, κυπαρίσσια και ακακίες. Εκδρομικός χώρος δίπλα από τον υδατοφράκτη της Αθαλάσσας.

54. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΥΔΑΤΟΦΡΑΚΤΗΣ ΑΘΑΛΑΣΣΑΣ (κυκλικό)
Αφετηρία: Εκδρομικός χώρος ΝΔ εισόδου. Πρόσβαση από το δρόμο Λευκωσίας - Λατσιών.
Μήκος: 2,2km
Χρόνος: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Πορεία γύρω από τον υδατοφράκτη. Παρατηρητήριο υδρόβιων πουλιών.

55. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΕΚΔΡΟΜΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΝΔ ΕΙΣΟΔΟΥ– ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ
(4 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ)
Αφετηρία: Εκδρομικός χώρος ΝΔ εισόδου. Πρόσβαση από το δρόμο Λευκωσίας - Λατσιών.
Μήκος: 2,5km
Χρόνος: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Πάρκο των Εθνών.

56. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ – ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (γραμμικό)
Αφετηρία: Πάρκο των Εθνών. Πρόσβαση από το δρόμο Αγλαντζιάς - Γερίου.
Μήκος: 2,5km
Χρόνος: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Συνδέει δύο εκδρομικούς χώρους και μέρος της διαδρομής περνά κατά μήκος του υδατοφράκτη Αθαλάσσας.

57. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΕΚΔΡΟΜΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΘΑΛΑΣΣΑΣ(Ν.Δ. ΕΙΣΟΔΟΥ)- ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (γραμμικό)
Αφετηρία: Εκδρομικός χώρος ΝΔ εισόδου. Πρόσβαση από το δρόμο Λευκωσίας - Λατσιών.
Μήκος: 4km
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Συνδέει δύο εκδρομικούς χώρους και μέρος της διαδρομής περνά κατά μήκος του υδατοφράκτη Αθαλάσσας.

ΠΕΔΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ - ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ – ΚΑΒΟ ΓΚΡΕΚΟ

58. Μονοπάτι Βορόκλινης (κυκλικό)
Αφετηρία: Εκδρομικός χώρος Βορόκλινης
Μήκος: 8,2km
Χρόνος: 2-2,5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Η εκκλησία του Προφήτη Ηλία, οι «παθκιές» του Αγίου που ο περιπατητής μπορεί να παρατηρήσει σε κοντινό βράχο και η θέα προς τον κόλπο και την πόλη της Λάρνακας. Μέρος του μονοπατιού έχει παράλληλη πορεία και μπορεί να συνδυαστεί με το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.

59. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΚΟΝΝΟΙ – ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΠΑ (κυκλικό)
Αφετηρία: Παραλία των Κόννων, μεταξύ Πρωταρά και Κάβο Γκρέκο.
Μήκος: 2,4km
Χρόνος: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Πορεία κατά μήκος της ακτής με πλούσια χλωρίδα που καταλήγει στη γραφική Σπηλιά του Κύκλωπα και επιστρέφει στους Κόννους με άλλη παράλληλη, διαδρομή. Συνδέεται με τα μονοπάτια Κόννοι- Άγιοι Ανάργυροι και Προφήτη Ηλία– Κόννων. Το μονοπάτι έχει παράλληλη πορεία και μπορεί να συνδυαστεί με το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.

60. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΚΑΒΟΣ (κυκλικό)
Αφετηρία: Παλιό λατομείο, χώρος στάθμευσης στο Κάβο Γκρέκο. Πρόσβαση από δρόμο Αγίας Νάπας- Κάβο Γκρέκο κοντά στον Κάβο.
Μήκος: 2,5km
Χρόνος: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Ωραία θέα, ιδιαίτερα από την κορυφή του Κάβου. Η διαδρομή αρχίζει από ένα παλιό λατομείο, έχει πλούσια βλάστηση και περιλαμβάνει την κορυφή του Κάβου και εντυπωσιακούς γκρεμούς που προσφέρονται για αναρριχήσεις. Μπορεί κάποιος να συναντήσει θαλάσσια απολιθώματα. Συνδέεται με το μονοπάτι Άγιοι Ανάργυροι- Θαλασσινές Σπηλιές και το μονοπάτι Θαλασσινές Σπηλιές. Μέρος του μονοπατιού έχει παράλληλη πορεία και μπορεί να συνδυαστεί με το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.

61. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ (κυκλικό)
Αφετηρία: Εκκλησία Αγίων Αναργύρων. Πρόσβαση από τον κύριο δρόμο Πρωταρά - Κάβο Γκρέκο κοντά στον Κάβο.
Μήκος: 2,3km
Χρόνος: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Βλάστηση από Αόρατους(Juniperus phoenicea) και εκδρομικός χώρος. Συνδέεται με τα μονοπάτια, Κόννοι - Άγιοι Ανάργυροι και Άγιοι Ανάργυροι - Θαλασσινές Σπηλιές. Μέρος του μονοπατιού έχει παράλληλη πορεία και μπορεί να συνδυαστεί με το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.

62. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ – ΘΑΛΑΣΣΙΝΕΣ ΣΠΗΛΙΕΣ (γραμμικό)
Αφετηρία:(α) Εκκλησία Αγίων Αναργύρων. Πρόσβαση από τον κύριο δρόμο Πρωταρά - Κάβο Γκρέκο κοντά στον Κάβο.
(β) Θαλασσινές Σπηλιές. Πρόσβαση από το δρόμο Αγίας Νάπας - Κάβο Γκρέκο, κοντά στον Κάβο
Μήκος: 4km
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Ακολουθεί πορεία κατά μήκος της ακτής και καταλήγει στις Θαλασσινές σπηλιές. Η περιοχή προσφέρεται για καταδύσεις. Το μονοπάτι περνά από το φυσικό γεφύρι «Καμάρα του Κόρακα» και κάτω από τον Κάβο. Προσφέρει εξαιρετική θέα, πλούσια φυσική βλάστηση ενώ παρατηρούνται απoλιθώματα θαλάσσιων οργανισμών. Συνδέεται με τα μονοπάτια Κόννοι - Άγιοι Ανάργυροι και Κάβος. Το μονοπάτι έχει παράλληλη πορεία και μπορεί να συνδυαστεί με το Ευρωπαικό μονοπάτι Ε4.

63. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΚΟΝΝΟΙ– ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ (γραμμικό)
Αφετηρία: (α) Παραλία των Κόννων, μεταξύ Πρωταρά και Κάβο Γκρέκο
(β) Εκκλησία Αγίων Αναργύρων, με πρόσβαση από τον κύριο δρόμο Πρωταρά - Κάβο Γκρέκο κοντά στον Κάβο
Μήκος: 1,4km
Χρόνος: 0,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Πορεία κατά μήκος της ακτής με πλούσια βλάστηση και εξαιρετική θέα. Τερματίζει στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, που είναι κτισμένη πάνω από μια θαλασσινή σπηλιά όπου πιθανό
να έζησαν παλιότερα, ασκητές. Συνδέεται με τα μονοπάτια Κόννοι - Σπηλιά του Κύκλωπα, Άγιοι Ανάργυροι, Άγιοι Ανάργυροι - Θαλασσινές Σπηλιές και Προφήτης Ηλίας - Κόννοι. Το μονοπάτι έχει παράλληλη πορεία και μπορεί να συνδυαστεί με το Ευρωπαικό μονοπάτι Ε4.

64. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΕΣ ΣΠΗΛΙΕΣ (κυκλικό)
Αφετηρία: Θαλασσινές Σπηλιές. Πρόσβαση από το δρόμο Αγίας Νάπας - Κάβο Γκρέκο, κοντά στον Κάβο.
Μήκος: 3,6km
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Μεγάλο μέρος της πορείας ακολουθεί την ακτογραμμή, με εξαιρετική θέα. Στις σπηλιές υπάρχουν απολιθώματα θαλάσσιων οργανισμών. Το μονοπάτι μπορεί να καταλήξει και στον Κάβο και στους Άγιους Ανάργυρους. Συνδέεται με το κυκλικό μονοπάτι Κάβος. Μέρος του μονοπατιού έχει παράλληλη πορεία και μπορεί να συνδυαστεί με το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.

5

ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΑΣΩΝ


Πέρα από τη δημιουργία μονοπατιών εντός των Κρατικών Δασών, το Τμήμα Δασών ως αρμόδια αρχή για το σχεδιασμό και προώθηση της δημιουργίας μονοπατιών, συνεργάζεται με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, τις Τοπικές Αρχές και τις Επαρχιακές Διοικήσεις για τη δημιουργία μονοπατιών εκτός Κρατικών Δασών. Οι εργασίες για τη δημιουργία τέτοιων μονοπατιών υλοποιούνται από τους εκάστοτε δικαιούχους με χρηματοδότηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω του σχετικού Δασικού Μέτρου.

Εδώ δίνεται ένας κατάλογος από 31 συνολικά Μονοπάτια, που βρίσκονται εκτός Κρατικών Δασών, μαζί με πολύ στοιχειώδεις πληροφορίες για μια βασική ενημέρωση του επισκέπτη. Τονίζεται ότι Τμήμα Δασών έχει την ευθύνη διαχείρισης και συντήρησης μόνο για τα μονοπάτια τα οποία βρίσκονται εντός κρατικών δασών. Για μονοπάτια που βρίσκονται εκτός Κρατικών Δασών οι σχετικές πληροφορίες μπορούν να ληφθούν από τα γραφεία των Τοπικών Αρχών ή από τις αντίστοιχες ιστοσελίδες.

Τα Μονοπάτια παρουσιάζονται από το δυτικό τμήμα της Κύπρου προς το ανατολικό και έχουν καταταγεί σε διακριτές γεωγραφικές περιοχές.

Επεξηγήσεις:
Κυκλικό: εννοείται η διαδρομή που είναι κυκλική, στην οποία ο επισκέπτης στο τέλος της διαδρομής επιστρέφει στην αφετηρία.
Γραμμικό: διαδρομή γραμμική στην οποία ο επισκέπτης όταν φτάσει στο τέρμα, θα πρέπει να επιστρέψει πίσω ακολουθώντας την ίδια διαδρομή.
Βαθμός δυσκολίας: κλίμακα από 1(το πιο εύκολο) έως 3(το πιο δύσκολο).

– ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΑΦΟΥ

1. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΓΙΑΣΜΑ (κυκλικό)
Αφετηρία: 1km από το χωριό Κάθικας προς Πέγεια, κοντά στο εστιατόριο Κυπάρισσος.
Μήκος: 2km
Χρόνος: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι περνά δια μέσου ψηλών και εντυπωσιακών βράχων. Διέρχεται από περιοχή με ενδιαφέρουσα γεωλογία, ενώ μέρος της διαδρομής περνά μέσα από αμπελώνες. Στα 800m από την αφετηρία υπάρχει πετρόκτιστη βρύση με πόσιμο νερό. Προσφέρει εξαιρετική θέα προς την παραλία Πέγειας.

2. Μονοπάτι «Αρνιεσ» (κυκλικό)
Αφετηρία: Δρόμος Πάφου- Παναγιάς, λίγο έξω από την Κοινότητα Αγίου Δημητριανού.
Μήκος: α) 3km (Σύντομη διαδρομή)
β) 4km (Μακρινή διαδρομή)
Χρόνος: 1-2 ώρες (ανάλογα με τη διαδρομή που θα επιλεγεί)
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Σπήλαιο όπου σύμφωνα με την παράδοση ασκήτεψε ο Άγιος Δημητριανός και η φυσική πηγή νερού «Αρνιές» από όπου πήρε το όνομα του το μονοπάτι. Το μονοπάτι περνά μέσα από αμπελώνες, γεωργικές καλλιέργειες, βουνοπλαγιές με θαμνώδη βλάστηση και μεμονωμένα δέντρα. Επίσης περνά μέσα από την Κοινότητα Αγίου Δημητριανού όπου προσφέρονται στον περιπατητή αρκετές διευκολύνσεις όπως πόσιμο νερό και αποχωρητήρια.

3. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΒΟΥΝΙ (κυκλικό)
Αφετηρία: Το χωριό Πάνω Παναγιά, απέναντι από το πολιτιστικό κέντρο, κάτω από την εκκλησία.
Μήκος: 9,8km
Χρόνος: 3 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Στα ψηλότερα σημεία προσφέρει εξαιρετική θέα προς το χωριό Παναγιά, τον Ακάμα, το δάσος Πάφου και την οροσειρά του Τροόδους και γενικά προς όλες τις κατευθύνσεις. Η διαδρομή περνά από αμπελώνες και την περιοχή Natura 2000 “Βουνί Παναγιάς“. Προς το τέλος, ο περιπατητής μπορεί να επιλέξει μεταξύ δύο διαδρομών. Η μία οδηγεί προς το Μοναστήρι της Χρυσορρογιάτισσας και μετά στην Κοινότητα Παναγιάς, και η άλλη, πιο σύντομη, οδηγεί κατευθείαν στην Κοινότητα. Υπάρχει πρόσβαση προς το πυροφυλάκιο Βουνί του Τμήματος Δασών.

- ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ

4. TΡΕΙΣ ΕΛΙΕΣ (γραμμικό)
Αφετηρία: Έξω από την κοινότητα Τρεις Ελιές
Μήκος: 2,5km
Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Το Μεσαιωνικό γεφύρι του Μύλου και το γεφύρι των Τριών Ελιών. Ακολουθεί πορεία κατά μήκος του ποταμού των Τριών Ελιών, μέσα από πλούσια παραποτάμια βλάστηση και μέσα από περιβόλια με κερασιές, μηλιές και καρυδιές. Το μονοπάτι περνά και από τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Ανδρονίκου.

5. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΣΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΕΜΥΘΟΥ (γραμμικό)
Αφετηρία: Κατοικία οικογένειας Λεβέντη στην κοινότητα Λεμύθου.
Μήκος: 2km
Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Η κατοικία της οικογένειας Λεβέντη, το φαράγγι στην τοποθεσία Κρεμμός, ο ποταμός Αγρός και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.
Σημ.: Το μονοπάτι μπορεί να γίνει και κυκλικό αν ο περιπατητής επιστρέψει από το κύριο δρόμο Τρεις Ελιές – Λεμύθου.

6. ΜΟΝΟΠΑΤΙ Καταρράκτης Μυλλομέρη (γραμμικό)
Αφετηρία: Μεταξύ της εκκλησίας των Πλατρών και του κέντρου του χωριού, πιο κοντά στην εκκλησία. Στο τέρμα της διαδρομής υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στον καταρράκτη με όχημα, από χωματόδρομους που αρχίζουν από σημείο του κυρίου δρόμου Πλατρών – Λεμεσού, περίπου 1km μετά το Ψηλό Δέντρο.
Μήκος: 1,2km
Χρόνος: 0,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι οδηγεί στον καταρράκτη Μυλλομέρη μέσω πλούσιας βλάστησης. Το πρώτο μέρος γύρω στο μισό της διαδρομής ακολουθεί πορεία παράλληλη του Κρυού ποταμού. Το δεύτερο μέρος οδηγεί σε ανοικτό βουνό με φρυγανώδη και μακκία βλάστηση καθώς και εξαίρετη θέα προς Νότο.

7. ΜΟΝΟΠΑΤΙ «ΚΑΣΤΡΟΒΟΥΝΟΣ» (γραμμικό)
Αφετηρία: Εντός της κοινότητας Κάτω Πλατρών
Μήκος: 800m
Χρόνος: 0,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι βρίσκεται στο κοινοτικό δάσος Κάτω Πλατρών, στα δυτικά της κοινότητας. Από διάφορα σημεία του μονοπατιού ο περιπατητής μπορεί να απολαύσει τη θέα προς τις γύρω κοινότητες της επαρχίας Λεμεσού, το Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους και του Δάσους Πάφου. Το μονοπάτι είναι ηλεκτροφωτισμένο σε όλο του το μήκος και προσφέρεται και για νυκτερινή πεζοπορία.

8. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΔΥΜΕΣ- ΠΕΛΕΝΔΡΙ (γραμμικό)
Αφετηρία: Το χωριό Δύμες
Μήκος: 4,5km
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Παλιό μονοπάτι που στο παρελθόν συνέδεε τις κοινότητες Δύμες και Πελένδρι. Περνά μέσα από καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων, από δάσος Τραχείας Πεύκης και από την τοποθεσία «Δέηση» γνωστή και ως θρονί της Παναγίας. Στο μονοπάτι υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό. Τον Αύγουστο του 2007 πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή κατέκαυσε τη βλάστηση σε μεγάλο μέρος της διαδρομής.

9. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΡΣΟΥΣ (γραμμικό)
Αφετηρία: Στο χωριό Άρσος, η Βρύση «Αθκιές» στον κύριο δρόμο προς Άγιο Νικόλαο. Διασχίζει το χωριό. Μπορεί να ακολουθήσει αντίθετη πορεία αρχίζοντας από την Βρύση «Πουλλίν» στο δυτικό μέρος του χωριού.
Μήκος: 2km
Χρόνος: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Η διαδρομή είναι κατά μήκος του ποταμού από τη Βρύση «Αθκιές» μέχρι τη Βρύση «Πουλλίν» περνώντας από άλλες δύο παραδοσιακές βρύσες και με παρακλάδια προς το μεσαιωνικό παρεκκλήσι της Παναγίας και τον παραδοσιακό Ελαιόμυλο.

10. Μονοπάτι ΚΑΛΕΒΟΥΝΑΡΙ (κυκλικό)
Αφετηρία: Βορειοανατολικά του Εκδρομικού χώρου Πολεμιδιών, στο Πάρκο Καλεβουνάρι του Δήμου Πάνω Πολεμιδιών.
Μήκος: 1,05km
Χρόνος: 0,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Κατά μήκος του μονοπατιού υπάρχουν εξαιρετικά σημεία θέας προς το Ακρωτήρι, τις κοινότητες που βρίσκονται δυτικά της πόλης της Λεμεσού και προς την οροσειρά του Τροόδους

11. Μονοπάτι ΥδατοφράΚτηΣ Γερμασόγειας (κυκλικό)
Αφετηρία: Δρόμος από Φοινικάρια που οδηγεί στο Πραστειό, στην ανατολική πλευρά του υδατοφράκτη Γερμασόγειας
Μήκος: 1,3km
Χρόνος: 0,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Πορεία γύρω από μια μικρή χερσόνησο μέσα στον υδατοφράκτη, που έχει εμπλουτιστεί με διάφορα είδη ψαριών. Επιτρέπεται το ψάρεμα με άδεια από το Τμήμα Αλιείας. Νότια της
διαδρομής υπάρχει επιλογή ενός μικρού μονοπατιού μήκους 150m, όπου ο περιπατητής μπορεί να δει και να μελετήσει τον ενδημικό θάμνο ζουλατζιά (Bosea cypria).

12.Μονοπάτι Αγρός – Κάτω Μύλος (κυκλικό)
Αφετηρία: Κοντά στο ξενοδοχείον «Ρόδον» στον Αγρό (βόρεια).
Μήκος: 6km
Χρόνος: 2 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Συναντά κανείς περβόλια με μηλιές κερασιές, αχλαδιές καθώς και αμπέλια και τριανταφυλλιές(Rosa damascena), από τις οποίες παράγεται το φημισμένο ροδόσταγμα του Αγρού.
Διέρχεται και από δασώδη περιοχή και προσφέρει ωραία θέα στη γύρω περιοχή. Το τελευταίο μέρος της διαδρομής ακολουθεί ασφαλτόδρομο που καταλήγει στον Αγρό.


– ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

13.ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΡΙΑΔΝΗ (κυκλικό)
Αφετηρία: Από το ξενοδοχείο Tree Tops, λίγο μετά το χωριό Γερακιές, προς Κύκκο.
Μήκος: 3,3km
Χρόνος: 1-1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Ωραία θέα και δυνατότητα επίσκεψης στο πυροφυλάκιο Κάβαλλος στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής. Περνά από το γραφικό χωριό των Γερακιών, στην κοιλάδα της Μαραθάσας, κτισμένο σε μια βουνοπλαγιά με πλούσια βλάστηση, στις παρυφές του δάσους Πάφου. Ανηφορίζει νότια του ξενοδοχείου Tree Tops και ακολουθεί κατηφορίζοντας, για να γίνει κυκλικό, τον κύριο δρόμο Γερακιών – Κύκκου για περίπου 800m.

14.ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΚΑΛΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗ – ΟΙΚΟΥ (γραμμικό)
Αφετηρία: Μέσα στο χωριό Καλοπαναγιώτης, σε σημείο του δρόμου που κατηφορίζει από τον κύριο δρόμο στο κέντρο του χωριού προς το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή.
Μήκος: 4km
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Διασχίζει ιδιωτικές περιοχές με κληματαριές και οπωροφόρα δέντρα, περνά από το «Νερόμυλο του Κύκκου» που βρίσκεται κοντά στον ποταμό Σέτραχο, με πλούσια βλάστηση και περνά από παλιά γέφυρα, η οποία ήταν πετραύλακο που μετέφερε νερό για άρδευση των περβολιών της περιοχής. Περνά από τις Ιαματικές Πηγές του Καλοπαναγιώτη και το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στη συνέχεια ακολουθεί για λίγο την κοίτη του Σέτραχου και ανηφορίζει προς το χωριό Οίκος για κάποια απόσταση και μετά κατηφορίζει πάλι στον ποταμό για να φθάσει στην Πηγή του Φάραγγα.

15. Μονοπάτι ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ - ΜΥΛΟΣ της ΡΟΔΟΥΣ (γραμμικό)
Αφετηρία: Εκκλησία του Αρχαγγέλου στο χωριό Γαλάτα
Μήκος: 1km
Χρόνος: 15-20 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Το εκκλησία του Αρχαγγέλου, η πλούσια παραποτάμια βλάστηση του ποταμού Κλάριου που ρέει παράλληλα με το μονοπάτι και τα αναπαλαιωμένα κτίρια του μύλου της Ροδούς. Σε απόσταση 200m από την εκκλησία του Αρχαγγέλου βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Ποδήθου που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (whc.unesco.org).

16. Μονοπάτι Λαγουδερά – Αγρός (γραμμικό)
Αφετηρία: (α) Αγροτικός δρόμος μεταξύ Λαγουδερών και κύριου δρόμου Χανδριών - Πολύστυπου, περίπου 700m από τα Λαγουδερά.
(β) Από Αγρό. Στον παρακαμπτήριο Αγρού, σε σημείο πάνω από τον υδατοφράκτη.
Μήκος: 6km
Χρόνος: 2,5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Ακολουθεί πορεία μέσα από αμπελώνες και καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων όπως μηλιές, κερασιές, αχλαδιές. Το πρώτο τμήμα από Λαγουδερά ακολουθεί πορεία παράλληλη με τον ποταμό Λαγουδερών τον οποίο διασταυρώνει. Στην κορυφογραμμή Μαδαρής – Παπoύτσας, προσφέρεται πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Στην κορυφογραμμή υπάρχει η δυνατότητα να ακολουθηθεί πορεία προς την Μαδαρή χρησιμοποιώντας και τον δρόμο πρόσβασης και το δίκτυο μονοπατιών που αρχίζει από την κορυφή Αδελφοί. Η αφετηρία από Λαγουδερά δεν απέχει πολύ από το μονοπάτι Λαγουδερών - Σταυρού του Αγιασμάτι.

17. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΛΑΓΟΥΔΕΡΑ Ή ΑΓΡΟΣ - ΜΑΔΑΡΗ (γραμμικό)
Αφετηρία: (α) Από Αγρό. Στον παρακαμπτήριο Αγρού, σε σημείο πάνω από τον υδατοφράκτη.
(β) Από Λαγουδερά. Αρχίζει από το δρόμο Χανδριών - Πολύστυπου προς Λαγουδερά. Πρόσβαση από αγροτικό δρόμο πριν τα Λαγουδερά.
Οι δύο αυτές πορείες ενώνονται στον κύριο δρόμο Χανδριών /Πολύστυπου- Αγρού, 800m πριν του σημείου του δρόμου που οδηγεί στην κορυφή Αδελφοί και το πυροφυλάκο Μαδαρής.
Μήκος: Από Αγρό 7km, από Λαγουδερά 8km
Χρόνος: Από Αγρό 3 ώρες, από Λαγουδερά 3,5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Πανοραμική θέα και στις δύο διαδρομές.

18. Μονοπάτι ΦΟΥΝΤΟΥΚΟΔΑΣΟΣ ΠΟΛΥΣΤΥΠΟΥ (γραμμικό)
Αφετηρία: Βορειοανατολικά της κοινότητας Πολύστυπου στην τοποθεσία «Βρυσί» ή «Κάτω Βρύση»
Μήκος: 1,3km
Χρόνος: 30-45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Η βρύση από όπου υδρευόταν η κάτω γειτονιά του χωριού, η πορεία μέσα από τα περιβόλια της κοινότητας και το φουντουκοδάσος. Η μεγάλη καρυδιά κοντά στο αργάκι της «Μακρουλής» και η αιωνόβια δρυς του Χατζηματθαίου ηλικίας περίπου 840 χρονών στο τέλος του μονοπατιού.

19. Μονοπάτι «ΠΑΝΩ ΑΜΠΕΛΙΑ» (κυκλικό)
Αφετηρία: Στο δρόμο Παλαιχωρίου –Ασκά ,στην ανατολική είσοδο του χωριού Ασκάς.
Μήκος: 1,5km
Χρόνος: 0,5- 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι περνά μέσα από δάσος τραχείας πεύκης, από εγκατελειμμένα περιβόλια όπου έχει επανέλθει η φυσική βλάστηση καθώς και από περιβόλια με φουντουκιές και καρυδιές. Το μονοπάτι έχει θέα προς την οροσειρά του Πενταδακτύλου.

20. Μονοπάτι ΠέτροΣ Βανέζησ (κυκλικό)
Αφετηρία: Δύο σημεία στον κεντρικό δρόμο του χωριού Άλωνα. Το ένα σημείο βρίσκεται δίπλα από το κτίριο της Σ.Π.Ε Άλωνας, ενώ το δεύτερο περíπου 300m νοτιότερα, κοντά στην εκκλησία του χωριού.
Μήκος: 1,5km
Χρόνος: 0,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Η Άλωνα είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Πιτσιλιάς, με πετρόκτιστα σπίτια και αρκετό πράσινο. Το μονοπάτι περνά μέσα από πυκνές φυτείες φουντουκιάς, κερασιές, μηλιές, και αμυγδαλιές φθάνοντας μέχρι τον ποταμό (Περιοχή Natura 2000).

21. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΓΟΥΡΡΙΟΥ (γραμμικό)
Αφετηρία: Χωριό Γούρρι. Πρόσβαση από τον κύριο δρόμο Λευκωσίας– Γουρρίου προς το κοιμητήριο, στην παραδοσιακή βρύση.
Μήκος: 3km
Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Χλωρίδα της περιοχής και παραδοσιακές ξερολιθιές. Στο τέρμα του μονοπατιού υπάρχει φυσικός καταρράκτης.

22. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΜΑΧΑΙΡΑΣ – ΛΑΖΑΝΙΑΣ (γραμμικό)
Αφετηρία: (α) 500m από την Μονή Μαχαιρά
(β) Το χωριό Λαζανιάς
Μήκος: 3km
Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 3
Σημεία ενδιαφέροντος: Διασχίζει τον Πεδιαίο ποταμό με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Είναι μέρος του Ευρωπαικού μονοπατιού Ε4. Συνδέεται με το Μονοπάτι Λαζανιάς - Φικάρδου.

23. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΛΑΖΑΝΙΑΣ – ΦΙΚΑΡΔΟΥ (γραμμικό)
Αφετηρία: (α) 200m μετά το χωριό Λαζανιάς. Καταλήγει στο χωριό Φικάρδου.
(β) Το χωριό Φικάρδου.
Μήκος: 2km
Χρόνος: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Προσφέρει πανοραμική θέα στη γύρω περιοχή. Έχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Είναι μέρος του Ευρωπαικού μονοπατιού Ε4. Συνδέεται με τα μονοπάτια Μαχαιράς- Λαζανιάς και Φικάρδου- Κέντρο Αρχοντίδη.

24. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΦΙΚΑΡΔΟΥ – ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΧΟΝΤΙΔΗ (γραμμικό)
Αφετηρία: (α) Η εκκλησία του χωριού Φικάρδου.
(β) Στο κέντρο Αρχοντίδη στον δρόμο Καλού Χωριού- Φαρμακά.
Μήκος: 5km
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Ακολουθεί την κορυφογραμμή παρέχοντας εξαιρετική θέα προς την γύρω περιοχή και τη Λευκωσία. Υπάρχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Είναι μέρος του Ευρωπαικού μονοπατιού Ε4. Συνδέεται με το μονοπάτι Λαζανιά- Φικάρδου.


– ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

25. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ (γραμμικό)
Αφετηρία: Δρόμος προς Χοιροκοιτία, αμέσως μετά το χώρο στάθμευσης του αρχαιολογικού χώρου, απέναντι από στροφή προς Τόχνη και την εκκλησία Αγίου Φανουρίου και Αγίου Νεκταρίου. Αντίστροφη πορεία από το χωριό στον αρχαιολογικό χώρο είναι δυνατή.
Μήκος: 2km
Χρόνος: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Ο αρχαιολογικός χώρος Χοιροκοιτίας, ένας από τους σημαντικότερους οικισμούς της Νεολιθικής περιόδου ο οποίος περιλαμβάνεται στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

26. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΒΑΒΛΑ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ -ΒΑΒΛΑ (κυκλικό)
Αφετηρία: Βάβλα, στο κέντρο της Κοινότητας.
Μήκος: 10,5km
Χρόνος: 3-4 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Το μονοπάτι αρχίζει από το κέντρο της κοινότητας, ακολουθεί πορεία κατά μήκος αγροτικών δρόμων και σε απόσταση 3km διέρχεται από το ξωκλήσι της Παναγίας της Αγάπης. Από το ξωκλήσι ακολουθεί πορεία κατά μήκος χαραγμένου μονοπατιού, διασχίζει τον ποταμό του Αγίου Μηνά και
ενώνεται με αγροτικό δρόμο ο οποίος ακολουθεί πορεία κατά μήκος κορυφογραμμής προσφέροντας πανοραμική θέα. Μέρος του μονοπατιού, περίπου 2km ακολουθεί την πορεία της κοίτης του ποταμού όπου ο περιπατητής μπορεί να απολαύσει την πλούσια παραποτάμια βλάστηση.

27. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΛΕΥΚΑΡΑ – ΚΑΤΩ ΔΡΥΣ (γραμμικό)
Αφετηρία: Στο χωριό Πάνω Λεύκαρα, ο δρόμος που οδηγεί προς Βαβατσινιά.
Μήκος: 2,5km
Χρόνος: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 3 (κατηφορική διαδρομή)
Σημεία ενδιαφέροντος: Ενώνει τα Πάνω Λεύκαρα με τον Κάτω Δρυ δια μέσου αγροτικής περιοχής. Συνδέεται με το μονοπάτι Λεύκαρα - Εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος με εξαιρετική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις.

28. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΛΕΥΚΑΡΑ – ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ (κυκλικό)
Αφετηρία: Στο χωριό Πάνω Λεύκαρα, δύο σημεία με απόσταση μεταξύ τους 600m, στο δρόμο που οδηγεί προς Βαβατσινιά.
Μήκος: 2,3km
Χρόνος: 1,5 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Σημεία ενδιαφέροντος: Πανοραμική θέα προς Πάνω και Κάτω Λεύκαρα, Κάτω Δρυ και προς το φράγμα του Διποτάμου, καθώς και τη Μονή του Αγίου Μηνά με εξαιρετική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις συμπεριλαμβανομένου και του Σταυροβουνιού. Για να γίνει κυκλική η διαδρομή, το τελευταίο μέρος ακολουθεί τον κύριο δρόμο προς Βαβατσινιά για περίπου 600m. Συνδέεται με το μονοπάτι Λεύκαρα - Κάτω Δρυς.


-ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

29. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ – ΚΟΝΝΟΙ (γραμμικό)
Αφετηρία: (α) Εκκλησία Προφήτη Ηλία στον Πρωταρά. Πρόσβαση από το δρόμο Κάβο Γκρέκο - Παραλιμνίου.
(β) Παραλία των Κόννων, μεταξύ Πρωταρά και Κάβο Γκρέκο
Μήκος: 8,5km
Χρόνος: 3 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Πανοραμική θέα από την εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Περνά από τις εκκλησίες Αγίων Σαράντα και Αγίου Ιωάννη. Η διαδρομή καταλήγει στην παραλία των Κόννων. Συνδέεται με τα μονοπάτια Παναγία - Άγιοι Σαράντα, Παναγία - Άγιος Ιωάννης, Κόννοι - Άγιοι Ανάργυροι και Κόννοι -Σπηλιά του Κύκλωπα. Το μονοπάτι έχει παράλληλη πορεία και μπορεί να συνδυαστεί με το Ευρωπαικό μονοπάτι Ε4.

30. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΑΝΑΓΙΑ– ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (γραμμικό)
Αφετηρία: (α) Εκκλησία της Παναγίας. Παράδρομος σε απόσταση 300m στα αριστερά του δρόμου Κάβο Γκρέκο -Πρωταρά με κατεύθυνση τον Πρωταρά.
(β) Εκκλησία Αγίου Ιωάννη. Πρόσβαση από Πρωταρά δια μέσου χωματόδρομων.
Συνδέεται με τα μονοπάτια Προφήτης Ηλίας - Κόννοι και Παναγία - Άγιοι Σαράντα.
Μήκος: 2,8km
Χρόνος: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Η γραφικές εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη και Αγίων Σαράντα. Μέρος του μονοπατιού έχει παράλληλη πορεία και μπορεί να συνδυαστεί με το Ευρωπαικό μονοπάτι Ε4.

31. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΑΝΑΓΙΑ– ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ (γραμμικό)
Αφετηρία: (α) Εκκλησία της Παναγίας. Παράδρομος σε απόσταση 300m στα αριστερά του δρόμου Κάβο Γκρέκο - Πρωταρά με κατεύθυνση τον Πρωταρά.
(β) Άγιοι Σαράντα. Πρόσβαση από Πρωταρά δια μέσου χωματόδρομων. Συνδέεται με τα μονοπάτια Προφήτη Ηλία - Κόννοι και Παναγίας - Αγίου Ιωάννη.
Μήκος: 2,5km
Χρόνος: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1
Σημεία ενδιαφέροντος: Το γραφικό εκκλησάκι των Αγίων Σαράντα. Μέρος του μονοπατιού έχει παράλληλη πορεία και μπορεί να συνδυαστεί με το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών

Φόρμα Υποβολής Παραπόνων