Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Τμήμα Δασών

Οδηγίες


ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΑ ΔΑΣΗ
ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΕΝΤΟΣ ΑΥΤΩΝ

Τα κυπριακά δάση αποτελούν ανεκτίμητη φυσική κληρονομιά, που δανειστήκαμε από τους προγόνους μας, για να την παραδώσουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενεές. Η δασική αναψυχή αποτελεί σήμερα βασικό στοιχείο του πολυλειτουργικού ρόλου των δασών και προσφέρει ιδιαίτερα οφέλη στον σύγχρονο άνθρωπο.

Το Τμήμα Δασών, με σκοπό την ανάπτυξη της Δασικής Αναψυχής στα κυπριακά δάση, έχει προβεί στην κατασκευή υποδομών αναψυχής και προτρέπει το κοινό να τις χρησιμοποιεί πάντοτε με το δέοντα σεβασμό και χωρίς να τις υποβαθμίζει.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ:
  Ø Ενημερωθείτε για τις πρόνοιες της Δασικής Νομοθεσίας και ενεργείτε πάντοτε νόμιμα κατά την είσοδο και διαμονή σας στα Κρατικά Δάση.
  Ø Ο κίνδυνος πυρκαγιάς στις δασικές περιοχές είναι στις περισσότερες περιπτώσεις τουλάχιστο μεγάλος. Τονίζεται ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς σε οποιοδήποτε σημείο εντός Κρατικών Δασών και σε ακτίνα 2 km από την οροθετική γραμμή, εκτός από τα καθορισμένα σημεία σε όλους σχεδόν τους εκδρομικούς και κατασκηνωτικούς χώρους.
  Ø Σε περίπτωση που αντιληφθείτε καπνό ή φωτιά επικοινωνήστε άμεσα με το Τμήμα Δασών (τηλ. 1407 - χωρίς χρέωση).
  Ø Ελέγξετε την πρόγνωση του καιρού και προετοιμαστείτε κατάλληλα καθώς οι περισσότερες δασικές περιοχές χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα και έντονα καιρικά φαινόμενα όπως σφοδρούς ανέμους, καταιγίδες και κεραυνούς.
  Ø Μη ρυπαίνετε το περιβάλλον και πάρτε μαζί σας τυχόν σκουπίδια σε περίπτωση που δεν υπάρχουν διαθέσιμοι κάδοι απορριμμάτων.
  Ø Για οποιεσδήποτε πληροφορίες, παράπονα, εισηγήσεις και βοήθεια επικοινωνήστε με τους κατά τόπους Δασικούς Σταθμούς, με τις Δασικές Περιφέρειες ή με τα κεντρικά γραφεία του Τμήματος Δασών στα τηλέφωνα 22805527 και 22805511.

   ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
  Ø Σεβαστείτε την ηρεμία του χώρου χωρίς να κάνετε φασαρία και άσκοπους θορύβους. Το δάσος αποτελεί το σπίτι για εκατοντάδες ζωικούς οργανισμούς και χώρο ξεκούρασης και ηρεμίας χιλιάδων άλλων επισκεπτών.
  Ø Το κόψιμο φυτών, η απόσπαση πετρωμάτων και η παρενόχληση της πανίδας υποβαθμίζουν τα δασικά μας οικοσυστήματα και απαγορεύονται από τη Δασική Νομοθεσία.
  Ø Σε περίπτωση κινδύνου, η χρήση ασύρματης επικοινωνίας μπορεί να αποβεί σωτήρια. Ενημερώστε κάποιο δικό σας άτομο, για την ώρα που μπαίνετε στο μονοπάτι και για την αναμενόμενη ώρα εξόδου σας.
  Ø Παραμείνετε εντός της καθορισμένης διαδρομής των μονοπατιών. Το περπάτημα έξω από το μονοπάτι μπορεί να σας εκθέσει σε μεγάλο κίνδυνο από πτώση βράχων, ολίσθηση ή πτώση. Φοράτε πάντοτε κατάλληλα αντιολισθητικά υποδήματα.
  Ø Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε εκ των προτέρων την πορεία και το βαθμό δυσκολίας του μονοπατιού καθώς και τις διευκολύνσεις που προσφέρονται. Όλες οι πληροφορίες βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Τμήματος Δασών καθώς και στην Εθνική Διαδικτυακή Πύλη Ανοικτών Δεδομένων. (http://www.data.gov.cy/mof/papd/dataportal/dataportal.nsf/All/A6CFA79D6F733853C2257D96002E19FA?OpenDocument)
  Ø Να έχετε πάντοτε μαζί σας τον απαραίτητο εξοπλισμό (Χάρτη, κινητό τηλέφωνο, νερό, καπέλο, αδιάβροχο, κατάλληλα υποδήματα κλπ).
  Ø Αποφεύγετε να καπνίζετε ή να τρώτε όταν περπατάτε στα Μονοπάτια Μελέτης της Φύσης.
  Ø Απαγορεύεται η οδήγηση ποδηλάτων ή μοτοσυκλετών σε ΟΛΑ τα Μονοπάτια Μελέτης της Φύσης – εκτός σε ειδικές περιπτώσεις διεξαγωγής ποδηλατικών αγώνων με την έγκριση και επίβλεψη του Τμήματος Δασών.ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΕΚΔΡΟΜΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
  1. Όλοι οι εκδρομικοί χώροι παρέχουν τις απαραίτητες διευκολύνσεις (τραπέζια, παγκάκια, χώρους ψησίματος φαγητού, τουαλέτες κλπ) και το κοινό καλείται να τις χρησιμοποιεί με σεβασμό και προσοχή.
  2. Το ψήσιμο φαγητού επιτρέπεται μόνο στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους για τις ψησταριές. Σε ορισμένους εκδρομικούς χώρους, όπως στην Ασίνου και Αθαλάσσα, δεν επιτρέπεται το άναμμα φωτιάς.
  3. Πριν εγκαταλείψετε το χώρο, βεβαιωθείτε ότι τα κάρβουνα που έχετε χρησιμοποιήσει έχουν σβήσει εντελώς, έστω και αν τα έχετε αποθηκεύσει στους χώρους που μπορεί να υπάρχουν για το σκοπό αυτό.
  4. Δεν επιτρέπεται η χρήση ξύλων που υπάρχουν μέσα στο δάσος για το άναμμα φωτιάς και την ετοιμασία του φαγητού. Ο κάθε επισκέπτης πρέπει να φροντίζει να έχει μαζί του την αναγκαία ποσότητα καρβούνων.
  5. Αφήστε το χώρο καθαρό. Μαζέψτε όλα τα σκουπίδια που έχουν προκύψει από τη διασκέδαση της παρέας σας και τοποθετείστε τα στους κάδους απορριμμάτων. Αν για οποιοδήποτε λόγο οι κάδοι απορριμμάτων είναι πλήρεις, τότε πάρτε μαζί σας τα σκουπίδια σας.
  6. Διασκεδάστε με τρόπο που να διατηρεί το δικαίωμα των άλλων εκδρομέων για ησυχία!
  7. Σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας στους χώρους στάθμευσης και όχι εντός των εκδρομικών χώρων.
  8. Χρησιμοποιείτε το νερό με φειδώ χωρίς να το σπαταλάτε.
  9. Προτρέπετε και τους άλλους επισκέπτες να τηρούν τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς.


Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών

Φόρμα Υποβολής Παραπόνων