Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Τμήμα Δασών

Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης


Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης

Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Τροόδους

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (ΚΠΕ) Τροόδους βρίσκεται 200 μετρά δυτικά της πλατείας Τροόδους , δίπλα από το Τουριστικό Περίπτερο του Κ.Ο.Τ. «Ντολφιν» και συνδέεται με την Πλατεία μέσω πλακόστρωτου μονοπατιού. Το Κέντρο έχει ως στόχο, μέσα από τα εκθέματα του και το έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό που διαθέτει , να αναδείξει τη σημασία και τη μοναδικότητα του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Τροόδους και να παρέχει στο κοινό πληροφορίες για την χλωρίδα, την πανίδα, τους βιότοπους και την γεωλογία του Πάρκου όπως επίσης και τις διάφορες δραστηριότητες δασικής αναψυχής και υπηρεσίες που παρέχει το Πάρκο.

Το Κέντρο περιλαμβάνει χώρο υποδοχής στον οποίο υπάρχει μια μεγάλη μακέτα του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Τροόδους. Στον χώρο αυτό βρίσκεται επίσης και η θυρίδα ενημέρωσης καθώς και μικρό κατάστημα πωλήσεων με βιβλία, κάρτες και αναμνηστικές φανέλες. Επιπρόσθετα, το Κέντρο περιλαμβάνει αίθουσα εκθεμάτων με συλλογή ταριχευμένων ειδών της πανίδας του Πάρκου, ιστορικές φωτογραφίες και αναφορές για την περιοχή του Τροόδους, παλαιά εργαλεία και οπτικό υλικό για την διαχείριση, οικολογία και γεωλογία του Πάρκου. Τέλος, υπάρχει ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα διαλέξεων και προβολών στην οποία προβάλλεται μια δεκάλεπτη ταινία για τον Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Τροόδους είναι συνδεδεμένο με την πλατεία Τροόδους μέσω πλακόστρωτου διάδρομου πρόσβασης ενώ περιμετρικά του κτιρίου υπάρχει κυκλικό γεωλογικό/βοτανικό μονοπάτι απόστασης 200 μέτρων, στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει φυτά και πετρώματα του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Τροόδους. Μπορεί να φιλοξενήσει οργανωμένα σύνολα και ομάδες μέχρι 40 ατόμων ενώ υπάρχει πρόσβαση για άτομα με αναπηρίες. Για ομάδες και οργανωμένα σύνολα γίνεται ξενάγηση στο Κέντρο από τον υπεύθυνο Λειτουργό. Η εκ των προτέρων ενημέρωση του Λειτουργού διευκολύνει την εξυπηρέτηση του κοινού..

Το ΚΠΕ Τροόδους λειτουργεί καθημερινά - εκτός Σαββατοκυρίακου - από τις 09:00 μέχρι τις 14:30 και έχει τέλος εισόδου €1. Για παιδιά κάτω των 6 ετών η είσοδος είναι δωρεάν.


Πληροφορίες:
Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Τροόδους: 25420145
Περιφερειακός Δασικός Λειτουργός Τροόδους, τηλ. 22608512, 22608514
Κεντρικά Γραφεία - Λειτουργός Περιβάλλοντος, τηλ. 22805527
E-mail:
troodosdiv@fd.moa.gov.cy


Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Αθαλάσσας

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης βρίσκεται στο Βορειοανατολικό όριο του Πάρκου του Αγίου Γεωργίου Αθαλάσσας, πάνω στη γωνία των λεωφόρων Κυρηνείας και Αθαλάσσας, απέναντι από την Πανεπιστημιούπολη. Το Κέντρο έχει ως στόχο να αναδείξει τις διάφορες πτυχές του περιβάλλοντος του Εθνικού Δασικού Πάρκου Αθαλάσσας και να ενημερώσει τον επισκέπτη για τη σημασία του και τις ευκαιρίες αναψυχής που προσφέρει. Επίσης προβάλλει επιλεγμένες πτυχές του περιβάλλοντος της ευρύτερης πεδιάδας της Μεσαορίας. Περιλαμβάνει αίθουσες εκθεμάτων, αίθουσα προβολών και διαλέξεων και μικρό κατάστημα.

Από το 2008, με την ένταξη του Κέντρου στα εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, μετονομάστηκε σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης. Αυτό αναβάθμισε σημαντικά τη λειτουργία του ως κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Η αναβάθμιση του στα πλαίσια του έργου ΔΙΑ.ΠΕΡ.ΕΚ του προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013», διατηρεί ζωντανή και εμπλουτίζει την προσπάθεια για σωστή περιβαλλοντική αγωγή. Η λειτουργία του Πάρκου Οικόσιτων Ζώων, αναβαθμίζει την αξία του Πάρκου αποτελώντας για τον επισκέπτη έναν ελκυστικό χώρο.

Εξωτερικά υπάρχει μικρός βοτανικός κήπος με αυτοφυή κυρίως είδη του Πάρκου και αντιπροσωπευτικά δείγματα γεωλογίας.

Το ΚΠΕΕ Αθαλάσσας λειτουργεί καθημερινά - εκτός Σαββατοκυρίακου - από τις 08:00 μέχρι τις 14:30 και έχει τέλος εισόδου €1. Για μαθητές που επισκέπτονται το Kέντρο μέσω του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και για παιδιά κάτω των 6 ετών, η είσοδος είναι δωρεάν.

Στο Κέντρο λειτουργεί κυλικείο για εξυπηρέτηση των μαθητών αλλά και των επισκεπτών, με ώρες λειτουργίας από τις 07:30 μέχρι τις 15:00, Δευτέρα έως Παρασκευή.»

Πληροφορίες:

Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Αθαλάσσας: 22462906, 22462943.
Περιφερειακός Δασικός Λειτουργός Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου: τηλ. 22403739, 22403740,22403741.
Κεντρικά Γραφεία - Λειτουργός Περιβάλλοντος, τηλ. 22805527
E-mail:
nicosiadiv@fd.moa.gov.cy

Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Εθνικού Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο

Tο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης (ΚΠΕΕ) Κάβο Γκρέκο άνοιξε τις πύλες του τον Μάιο του 2017. Η χρηματοδότηση έγινε από το Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης και από κρατικά κονδύλια. Παρόλο που ο βασικότερος συντελεστής για τη δημιουργία του είναι το Τμήμα Δασών, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και άλλα Τμήματα του δημοσίου όπως είναι το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης. Το κτίριο είναι το αποτέλεσμα αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και έχει σχεδιαστεί από το Αρχιτεκτονικό γραφείο Οικονομίδης και Ακκελίδου. Κέρδισε επίσης πρώτο βραβείο στα Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής, 2016. Το κτίριο εναρμονίζεται πλήρως με το περιβάλλον και με απόλυτη δωρικότητα ενσωματώνεται σε αυτό. Περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες υποδομές σχετικά με την περιβαλλοντική ενημέρωση και εκπαίδευση με κύριο αντικείμενο αναφοράς το φυσικό περιβάλλον του Κάβο Γκρέκο. Ανάμεσα σε άλλα υπάρχουν: αίθουσα προβολών, αίθουσα διδασκαλίας με παρασκευαστήρια, γραφεία, μικρή καντίνα, αίθουσα εκθεμάτων με κυρίαρχα τρία μεγάλα ενυδρεία και διάφοροι άλλοι βοηθητικοί χώροι. Το περιεχόμενο της αίθουσας εκθεμάτων έχει σχεδιαστεί από τη μουσειολόγο Δρ. Έλενα Πογιατζή-Ρίχτερ και περιλαμβάνει στοιχεία του αβιοτικού και του έμβιου περιβάλλοντος στη ευρύτερη περιοχή του Κάβο Γκρέκο με έντονες αναφορές και στη θάλασσα.

Το Κέντρο στελεχώνεται από έμπειρους Δασικούς Λειτουργούς όσο και από καταρτισμένους εκπαιδευτικούς, στα πλαίσια συνεργασίας του Τμήματος Δασών με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Ώρες λειτουργίας:

1/5 - 31/10 - 10:00-18:30

1/11 - 30/4 - 10:00-14:00 (ΣΚ κλειστό)

Πληροφορίες:

Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Κάβο Γκρέκο:
23814412
Περιφερειακός Δασικός Λειτουργός Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου: τηλ. 22403739, 22403740,22403741.
Κεντρικά Γραφεία - Λειτουργός Περιβάλλοντος, τηλ. 22805527
E-mail:
nicosiadiv@fd.moa.gov.cyΈρευνα Ικανοποίησης Χρηστών

Φόρμα Υποβολής Παραπόνων