Κυπριακή Δημοκρατία

Ανακοινώσεις


Παγκόσμια Ημέρα "ECOLABEL"Παγκόσμια Ημέρα Ecolabel
17 Οκτωβρίου

Το Τμήμα Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου, γιορτάζει φέτος τη δεύτερη ετήσια Παγκόσμια Ημέρα Οικολογικού Σήματος, στις 17 Οκτωβρίου 2019. Το Τμήμα Περιβάλλοντος, είναι ο Αρμόδιος Φορέας για το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα EU Ecolabel στην Κύπρο.

Το οικολογικό σήμα της ΕΕ, γνωστό και ως «Λουλούδι», αποτελεί μέρος του Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Κατανάλωση και Παραγωγή και τη Βιώσιμη Βιομηχανική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υιοθετήθηκε το 1992, με σκοπό να ενθαρρυνθούν οι επιχειρήσεις να προωθούν προϊόντα και υπηρεσίες φιλικά στο περιβάλλον. Εντάσσετε επίσης στο Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία που αποσκοπεί στη βιώσιμη ανάπτυξη στην ΕΕ, χρησιμοποιώντας τους πόρους μας με πιο έξυπνο, πιο βιώσιμο τρόπο. Σε μια κυκλική οικονομία, η αξία των προϊόντων και υλών διατηρείται για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο, τα απόβλητα και η χρήση των πόρων ελαχιστοποιούνται και οι πόροι διατηρούνται εντός της οικονομίας όταν ένα προϊόν έχει φθάσει στο τέλος του κύκλου ζωής του, για να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά ώστε να δημιουργηθεί περαιτέρω αξία.
Το μοντέλο αυτό μπορεί να δημιουργήσει ασφαλείς θέσεις απασχόλησης στην Ευρώπη, να προωθήσει καινοτομίες που προσδίδουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να παρέχει ένα επίπεδο προστασίας για τον άνθρωπο και το περιβάλλον για τα οποία η Ευρώπη είναι υπερήφανη. Μπορεί επίσης να παρέχει στους καταναλωτές καινοτόμα και μεγαλύτερης διάρκειας προϊόντα, τα οποία παρέχουν εξοικονόμηση χρημάτων και βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Το EU Ecolabel είναι ένα σήμα στο οποίο οι καταναλωτές μπορούν πραγματικά να έχουν εμπιστοσύνη, αφού τα κριτήρια απονομής του έχουν συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά από ευρεία διαβούλευση με τους εμπειρογνώμονες, και το λογότυπο απονέμεται μόνο αφού εξακριβωθεί ότι το προϊόν πληροί τα υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα και επιδόσεις. Έχει εθελοντικό χαρακτήρα και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών, πέραν των 30, με περαιτέρω ομάδες που προστίθενται συνεχώς. Οι ομάδες προϊόντων που περιλαμβάνει αφορούν προϊόντα καθαρισμού, προϊόντα χαρτιού, κλωστοϋφαντουργίας, προϊόντα για το σπίτι, όπως χρώματα/βερνίκια, για τον κήπο, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, λιπαντικά, υπηρεσίες όπως τα τουριστικά καταλύματα και άλλα.
Αίτηση για την απονομή του Σήματος, μπορούν να υποβάλει ο παραγωγός, ο εισαγωγέας, ο φορέας παροχής υπηρεσιών ή οι ασχολούμενοι με τη λιανική διαχείριση ή την εμπορία ενός προϊόντος, στο Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος, που είναι ο Αρμόδιος Φορέας στην Κύπρο.
  · Το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα EU Ecolabel, εφαρμόζεται στην Κύπρο από το 2004, (έτος ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση).
  · Υπάρχουν περίπου 40 000 προϊόντα και υπηρεσίες που καλύπτονται σήμερα από το σύστημα του οικολογικού σήματος της ΕΕ http://ec.europa.eu/ecat/ .
  · Το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα EU Ecolabel συνεχίζει να στηρίζει τους καταναλωτές για έναν ασφαλέστερο, πιο υγιή και βιώσιμο τρόπο ζωής σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής.
  · Πιστοποιεί ότι τα προϊόντα/υπηρεσίες που φέρουν το λογότυπο του είναι από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον στην κατηγορία τους,
  · Πιστοποιεί τη διαφορετικότητα των προϊόντων στην παγκόσμια αγορά
  · Δημιουργεί καλά παραδείγματα και δεσμεύσεις για βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση και
  · Συμβάλλει στην επίτευξη της κυκλικής οικονομίας.


17 Οκτωβρίου
Παγκόσμια Ημέρα Ecolabel

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ecolabel, το Τμήμα Περιβάλλοντος θα πραγματοποιήσει διαδικτυακό διαγωνισμό με πλούσια οικολογικά δώρα.

Μείνετε συντονισμένοι!!!