Κυπριακή Δημοκρατία

Πρόγραμμα Life

Προγράμματα LIFE στην Κύπρο - Πρόγραμμα LIFE08 NAT/CY/000453 - PLANT-NET CY


Στα πλαίσια πρόσκλησης του χρηματοδοτικού Προγράμματος LIFE+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Τμήμα Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ως Ανάδοχος Φορέας, σε συνεργασία με τη Μονάδα Διατήρησης της Φύσης του Πανεπιστημίου Frederick, το Τμήμα Δασών, το Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, την Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων Κύπρου και τo United Nations Development Programme – ACT, υπέβαλε πρόταση με τίτλο: «Εγκατάσταση μικρο-αποθεμάτων φυτών (μικρών περιοχών προστασίας σημαντικών φυτών) στην Κύπρο για τη διατήρηση ειδών και οικοτόπων προτεραιότητας». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε την πρόταση θετικά και η έναρξη του έργου έγινε την 1η Ιανουαρίου 2010 και θα λήξει τον Ιούνιο του 2013. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1.550.297 ευρώ, από τα οποία τα 1.070.265 ευρώ αποτελούν τη συνεισφορά της Ε.Ε.

Το πρόγραμμα επιδιώκει στη βελτίωση του καθεστώτος προστασίας τεσσάρων φυτικών ειδών προτεραιότητας της Κύπρου, της αραβίς της κενέντεια (*Arabis kennedyae), του αστράγαλου του μακρόκαρπου των Λευκάρων (*Astragalus macrocarpus ssp. lefkarensis), της κενταύρειας της ακαμαντίς (*Centaurea akamantis) και της ορχιδέας (μελισσάκι) (*Ophrys kotschyi), καθώς και δυο οικοτόπων προτεραιότητας, του δάσους με κέδρο και του δάσους λατζιάς, που βρίσκονται μέσα σε περιοχές του Δικτύου «ΦΥΣΗ 2000».

Ο βασικός στόχος του έργου αναμένεται να επιτευχθεί με τη δημιουργία, παρακολούθηση και διαχείριση ενός δικτύου πέντε μικρο-αποθεμάτων φυτών (μικρές περιοχές προστασίας σημαντικών φυτών), στα οποία απαντούν τα πιο πάνω είδη και οικότοποι. Βασικές δράσεις του προγράμματος επικεντρώνονται στην περιγραφή, παρακολούθηση και μείωση των ανθρωπογενών και φυσικών απειλών που επηρεάζουν τους πληθυσμούς των υπό μελέτη ειδών/οικοτόπων. Επιπρόσθετα, σειρά μέτρων θα συμβάλει στον εμπλουτισμό των φυσικών πληθυσμών των ειδών ποσοτικά (με την αύξηση του μεγέθους του πληθυσμού) και ποιοτικά (με την αύξηση της γενετικής ποικιλότητας των φυσικών πληθυσμών). Θα αναπτυχθούν επίσης προσπάθειες για τη διατήρηση των ειδών και εκτός των περιοχών εξάπλωσης τους, με την εγκατάσταση τους σε βοτανικούς κήπους και τη διατήρηση σπερμάτων τους σε τράπεζα σπερμάτων, επιτυγχάνοντας έτσι την επιβίωση των ειδών σε μακροπρόθεσμη βάση. Τέλος το έργο θα επιδιώξει, μέσα από την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή του κοινού, να αναδείξει τη σημασία της διατήρησης των σημαντικών ειδών και ενδιαιτήματων στα οποία επικεντρώνεται, καθώς και γενικότερα της διατήρησης της βιοποικιλότητας στην Κύπρο.

Οι περιοχές του Δικτύου «ΦΥΣΗ 2000» που έχουν επιλεγεί για την εγκατάσταση των μικρο-αποθεμάτων είναι η «Περιοχή Μιτσερού», η «Κοιλάδα των Κέδρων-Κάμπος», η «Χερσόνησος Ακάμα και η «Περιοχή Ασγάτας».

Περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.plantnet.org.cy



No documents found