Κυπριακή Δημοκρατία

Ανακοινώσεις


Νέος Κανονισμός για Εξαγωγές Μη Επικίνδυνων Αποβλήτων για Εργασίες Ανάκτησης από Χώρες της ΕΕ προς Τρίτες Χώρες εκτός ΟΟΣΑ


Στις 21/10/2021 έχει εκδοθεί ο τροποποιητικός Κανονισμός 2021/1840/ΕΚ (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32021R1840&qid=1634803055726), στον οποίο καθορίζονται νέες απαιτήσεις τρίτων χωρών εκτός ΟΟΣΑ (https://www.oecd.org/about/document/ratification-oecd-convention.htm) κατά την εισαγωγή μη επικίνδυνων αποβλήτων για εργασίες ανάκτησης.

Σύμφωνα με τον πιο πάνω Κανονισμό, κατά την εξαγωγή μη επικίνδυνων αποβλήτων, ισχύουν τα πιο κάτω:
i. Αν κάποια τρίτη χώρα εκτός ΟΟΣΑ, ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται σε αυτές οι οποίες απάντησαν στην ΕΕ, τότε για οποιαδήποτε εξαγωγή μη επικίνδυνων αποβλήτων (κωδικός Σύμβασης Βασιλείας Β….) για εργασίες ανάκτησης (R) θα πρέπει να προηγείται η Διαδικασία Γραπτής Κοινοποίησης και Εξασφάλισης Γραπτής Έγκρισης πριν από οποιανδήποτε εξαγωγή.
ii. Αν κάποια τρίτη χώρα εκτός ΟΟΣΑ έδωσε απάντηση και ο κωδικός αποβλήτου συμπεριλαμβάνεται σε μία από τις 4 στήλες στο σχετικό πίνακα της χώρας στο Παράρτημα του Κανονισμού, τότε ακολουθείται η διαδικασία αναλόγως της στήλης που βρίσκεται ο κωδικός του αποβλήτου:
Στήλη (α) – Απαγόρευση εξαγωγής στην χώρα αυτή.
Στήλη (β) – Απαίτηση Προηγούμενης Κοινοποίησης και Εξασφάλισης Γραπτής Έγκρισης πριν από οποιαδήποτε εξαγωγή αποβλήτων στη χώρα αυτή.
Στήλη (γ) – Καμία Απαίτηση (Διαδικασία Γενικής Ενημέρωσης και Συμπλήρωση Παραρτήματος VII του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1013/2006/ΕΚ) για εξαγωγή αποβλήτων στη χώρα αυτή.
Στήλη (δ) – Ειδικές Απαιτήσεις για εξαγωγή αποβλήτων στη χώρα αυτή.
iii. Αν κάποια τρίτη χώρα εκτός ΟΟΣΑ έδωσε απάντηση, αλλά ο κωδικός αποβλήτου ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται σε καμία από τις 4 στήλες στο σχετικό πίνακα της χώρας στο Παράρτημα του Κανονισμού, τότε θα πρέπει να ακολουθείται η Διαδικασία Γραπτής Κοινοποίησης και Εξασφάλισης Γραπτής Έγκρισης πριν από οποιανδήποτε εξαγωγή.