Στις 27 Ιουνίου 2012 το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρία του αποφασίζει να εγκρίνει το
αναθεωρημένο σχέδιο καταπολέμησης της ποντίκας (αρ. ΥπουργικήςΑπόφασης 73.752), το οποίο αντικατέστησε προηγούμενο σχέδιο.
Το
αναθεωρημένο σχέδιο, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από 1/1/2013, πέραν των προνοιών παραχώρησης ποντικοδολώματος, προωθεί και τις βιολογικές αλλά και τις άλλες εναλλακτικές μεθόδους καταπολέμησης της ποντίκας, αφού ενθαρρύνει με οικονομική στήριξη τη διεξαγωγή μελετών και πιλοτικών εφαρμογών που βασίζονται στην καταπολέμηση της ποντίκας, όπως η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών ανθρωποπουλιών.
Το Τμήμα Γεωργίας στα πλαίσια του Σχεδίου Καταπολέμησης της ποντίκας, σε μια προσπάθεια προώθησης της βιολογικής καταπολέμησης της ποντίκας, τοποθετεί τεχνητές φωλιές του ανθρωποπουλιού σε περιοχές όπου υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξής του. Μέχρι τώρα και σε διάστημα 3 χρόνων το Τμήμα Γεωργίας σε συνεργασία με το Ταμείο Θήρας και το Τμήμα Δασών έχει τοποθετήσει 60 τεχνητές φωλιές του ανθρωποπουλιού σε όλες τις επαρχίες εκ των οποίων οι 10 έχουν εγκατασταθεί. Στην ενότητα αυτή θα παρουσιάζεται ο τρόπος εφαρμογής της βιολογικής καταπολέμησης της ποντίκας (οπτικοακουστικό υλικό), καθώς και η έκβαση και αξιολόγηση της εν λόγω μεθόδου
Εισαγωγή:Το ανθρωποπούλι είναι γλαυκόμορφο πτηνό της οικογένειας των τυτονίδων και είναι ουσιαστικά μία κουκουβάγια μετρίου μεγέθους. Το επιστημονικό του όνομα είναι
Tyto alba και απαντάται σχεδόν σε όλη την Κύπρο. Το χρώμα των φτερών, συνήθως είναι χρυσο-καφέ στην άνω επιφάνεια του πουλιού και λευκό στην κάτω, το άνοιγμα δε των φτερών μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 90 εκατοστά. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ανθρωποπουλιού είναι το καρδιοειδές σχήμα του προσώπου του, που κατά πολλούς θυμίζει παραποιημένο ανθρώπινο κεφάλι, εξού και η κοινή κυπριακή ονομασία «αρκάδρωπος». Το ανθρωποπούλι μπορεί να φωλιάσει από την πιο απομακρυσμένη «δόμη», μέχρι και το καμπαναριό μίας εκκλησίας. Πραγματοποιεί μία με δύο γεννήσεις το χρόνο, με την πρώτη να γίνεται συνήθως περί τα μέσα Μαρτίου με αρχές Απριλίου και δίνει συνήθως 4-7 αυγά σε κάθε γέννα. Η βασική του διατροφή είναι τα τρωκτικά και κατά τη διάρκεια της νυχτερινής του πτήσης μπορεί να καταναλώσει μέχρι και 8 ποντικούς, μεσαίου μεγέθους. Το ανθρωποπούλι μπορεί να επιβιώσει σχεδόν σε όλα τα είδη των βιοτόπων, ωστόσο προτιμά τις ημιερημικές περιοχές ή τις περιοχές με χαμηλή βλάστηση γιατί σε αυτές μπορεί καλύτερα να εντοπίσει εύκολα τη λεία του και να χρησιμοποιήσει το πλεονέκτημα της αθόρυβης πτήσης του.Η διάρκεια ζωής του ανθρωποπουλιού κυμαίνεται από 4-5 χρόνια, αν και υπάρχουν αναφορές για πουλιά σε αιχμαλωσία που έζησαν μέχρι και 15 χρόνια.
Κυριότερος εχθρός του ανθρωποπουλιού στην Κύπρο:Το ανθρωποπούλι στην Κύπρο δεν έχει τους φυσικούς εχθρούς αυτούς, που θα μπορούσαν να μειώσουν τον πληθυσμό του στους βιότοπους εγκατάστασής του. Όσο κι αν φανεί περίεργο ο κυριότερος εχθρός του ανθρωποπουλιού στην Κύπρο είναι ο άνθρωπος. Με την ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά και πολλές φορές με τις δεισιδαιμονίες που κυριαρχούσαν και συνεχίζουν να υπάρχουν σε πιο μικρό βαθμό, με την αναδιάρθρωση των χώρων, με την εντατικοποίηση των καλλιεργειών, με τη χρήση δηλητηρίων, με την κυκλοφορία όλο και περισσότερων οχημάτων αφού πολλά ανθρωποπούλια κατά τη διάρκεια της νυχτερινής τους πτήσης τραυματίζονται από οχήματα.
Απώτερος Στόχος της μεθόδου:Απώτερος στόχος της μεθόδου είναι η διακοπή της εφαρμογής της χημικής μεθόδου καταπολέμησης της ποντίκας, σε περιοχές που οι πληθυσμοί της ελέγχονται μέσω της εφαρμογής της βιολογικής μεθόδου.
Περιβαλλοντικό Μήνυμα του Τμήματος Γεωργίας στα πλαίσια της βιολογικής καταπολέμησης της ποντίκας:
Ο άνθρωπος πάνω απ όλα οφείλει να σεβαστεί τη φύση. Τη φύση που τον γέννησε, τη φύση που τον ανέθρεψε αλλά και που συνεχίζει να τον ανατρέφει. Δεν είναι μόνο το ανθρωποπούλι που απειλείται καθημερινώς από τη δράση του ανθρώπου, αλλά και τα υπόλοιπα άλλα ωφέλιμα ζώα. Ο άνθρωπος πρέπει να κάνει τη φύση σύμμαχο, ακόμη και στο σπίτι μας, αν υπάρχει πιθανότητα να τοποθετήσουμε μία τεχνητή φωλιά, όχι μόνο του ανθρωποπουλιού αλλά και των άλλων ωφέλιμων ζώων, μπορεί να εκπλαγούμε από τα αποτελέσματα που αυτή μπορεί να δώσει. Η ποντίκα όπως και τα υπόλοιπα ζώα, δεν θα πάψει ποτέ να υπάρχει και να δημιουργεί προβλήματα είτε στις καλλιέργειες είτε και ακόμη στον ίδιο τον άνθρωπο, γι’ αυτό ο άνθρωπος οφείλει να διατηρεί την ισορροπία της τροφικής πυραμίδας της φύσης και να μην την διαταράσσει. Διασφαλίζοντας την υγεία και ευημερία των ζώων διασφαλίζουμε και τη δική μας.
Στοιχεία εφαρμογής της μεθόδου και οπτικοακουστικό υλικό