Τμήμα Γεωργίας


Δραστηριότητες Κλάδου Αμπελουργίας και Οινολογίας


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το Τμήμα Γεωργίας έχει προβεί σε σχεδιασμό του στρατηγικού προγραμματισμού του καθορίζοντας την αποστολή, το όραμα, τις αξίες και τις στρατηγικές επιδιώξεις του, μέσω συγκεκριμένων στόχων και δραστηριοτήτων. Ο Κλάδος Αμπελουργίας και Οινολογίας αποτελεί ένας από τους κύριους παραγωγικούς Κλάδους του Τμήματος, του οποίου η θέση στο οργανόγραμμα βρίσκεται κάτω από τον Τομέα των Παραγωγικών Κλάδων. Ο Κλάδος αποσκοπεί να συμβάλει στο μέγιστο δυνατό τρόπο στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων του Τμήματος Γεωργίας, σε θεματολογία που εμπίπτει κυρίως στον αμπελοοινικό τομέα, αλλά και στα αλκοολούχα ποτά.

Στη δομή του Κλάδου περιλαμβάνονται τέσσερεις κύριες κατευθύνσεις ως ακολούθως: (α) Οινολογία και Διαχείριση Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα (ΕΠΣΑ), (β) Αμπελουργία και Αμπελουργικό Μητρώο, (γ) Εργαστήριο Αναλύσεων Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών και (δ) Έλεγχος Αμπελοοινικών Προϊόντων, Αλκοολούχων Ποτών και Αρωματισμένων Αμπελοοινικών Προϊόντων. Επιπρόσθετα, ο Κλάδος ασχολείται με μια σειρά εργασιών των οποίων ο ρόλος είναι η εύρυθμη, ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του.

Ο Κλάδος Αμπελουργίας και Οινολογίας στελεχώνεται από Λειτουργούς Γεωργίας, Λειτουργούς Αμπελοοινικών Προϊόντων ΣΑΠ, Επόπτες ΣΑΠ, Επιθεωρητές Γεωργίας και ωρομίσθιο προσωπικό.


Show details for ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΛΑΔΟΥΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΛΑΔΟΥ

Show details for ΚΥΡΙΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣΚΥΡΙΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ


Hide details for ΚΑΤΑΧΩΡΗΜΕΝΑ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ (ΠΟΚΑΤΑΧΩΡΗΜΕΝΑ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΓΕ)
ΚΑΤΑΧΩΡΗΜΕΝΑ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΓΕ)

Διαδικασία χορήγησης του δικαιώματος αναγραφής Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης σε αμπελοοινικό προϊόν

Διαδικασία χορήγησης του δικαιώματος αναγραφής Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης σε αμπελοοινικό Προϊόν


Μέχρι σήμερα η Κύπρος έχει κατοχυρωμένες εφτά (7) Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ) οίνου και τέσσερεις (4) Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) στον τομέα του οίνου. Πρόσθετα, υπάρχουν δύο (2) κατοχυρωμένες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΓΕ) στα αλκοολούχα ποτά.


ΠΟΠ Οίνων
ΠΓΕ Οίνων
Γεωγραφικές Ενδείξεις Αλκοολούχων Ποτών



Show details for ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ (ΠΕΣ)ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ (ΠΕΣ)
Show details for ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Hide details for ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΣΑΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΣΑ


ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΣΑ

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Το Τμήμα Γεωργίας, τηρουμένων των διατάξεων του περί Συμβουλίου Αμπελοοινικών Προϊόντων Νόμου 61(Ι) του 2004, καθώς και του περί της μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων και των λειτουργιών του Συμβουλίου Αμπελοοινικών Προϊόντων στο Τμήμα Γεωργίας Νόμου 25(Ι) του 2014, ασκεί ρόλο και αρμοδιότητες Διαχειριστικής Αρχής του ΕΠΣΑ.

Τηρουμένων των διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 1308/2013, του κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμού 2016/1149, του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2016/1150, του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2017/256 και των Κατευθυντήριων Γραμμών που διέπουν τα Ενωσιακά Προγράμματα Στήριξης, η Διαχειριστική Αρχή διασφαλίζει ότι το Κυπριακό ΕΠΣΑ:

(α) είναι καθολικά εναρμονισμένο και συμβατό με το ισχύον νομικό πλαίσιο και χαρακτηρίζεται από συνοχή με τις δραστηριότητες, την πολιτική και τις προτεραιότητες της Ένωσης στον αμπελοοινικό τομέα.

(β) διαθέτει εσωτερική συνοχή, καταρτίζεται και εφαρμόζεται κατά αντικειμενικό τρόπο, λαμβανομένης υπόψη της οικονομικής κατάστασης των παραγωγών και της ανάγκης να αποφεύγεται η αδικαιολόγητα άνιση μεταχείριση τους.

    (γ) τυγχάνει οικονομικής διαχείρισης στα πλαίσια του ισχύοντος νομικού πλαισίου της Ένωσης και του διαθέσιμου οικονομικού φακέλου της Κύπρου για στήριξη της αμπελοοινικής αγοράς ανά προγραμματική πενταετία.
      (δ) υπόκειται σε τροποποιήσεις και αξιολογήσεις που υποβάλλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε καθορισμένες καταληκτικές ημερομηνίες.

      Το ΕΠΣΑ περιλαμβάνει δέσμη Μέτρων για την «αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων» (συμπεριλαμβανομένου των δράσεων δημιουργίας σύγχρονου γραμμικού συστήματος υποστύλωσης και κατασκευής/ανακατασκευής παραδοσιακών τοίχων ξηρολιθιάς), τις «επενδύσεις στις οινοποιητικές επιχειρήσεις», την «προώθηση των οίνων στις τρίτες χώρες», την «πληροφόρηση στα Κράτη Μέλη για τα Ενωσιακά Συστήματα Ποιότητας και την Υπεύθυνη Κατανάλωση», την «καινοτομία στον αμπελοοινικό τομέα», καθώς και την «ασφάλιση της συγκομιδής» από τις δυσμενείς επιπτώσεις της ανομβρίας.
      Για την προγραμματική πενταετία 2014-2018, έχουν διοχετευθεί στον αμπελοοινικό τομέα της Κύπρου περίπου €22,2 εκατομμύρια από καθαρά οικονομικούς πόρους της Ένωσης. Σημειώνεται ότι το ΕΠΣΑ επεκτείνεται για την προγραμματική πενταετία 2019-2023 με τους ίδιους περίπου συνολικά πόρους στον οικονομικό φάκελο της Κύπρου.


      Hide details for ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΙΝΟΥΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΙΝΟΥ

      ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΙΝΟΥ

      Ο Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου καθιερώθηκε από το 2006 ως ετήσιος θεσμός και κατάφερε σε αυτό το σχετικά σύντομο διάστημα να εξελιχθεί ως ένα σημαντικό γεγονός στη συνείδηση των Κύπριων οινοπαραγωγών, των ειδικών και των καταναλωτών. Ο Διαγωνισμός Οίνου αποσκοπεί στη διάχυση της γνώσης στην εξέχουσα ποιότητα των οίνων, στην ενθάρρυνση της παραγωγής οίνου και στην υπεύθυνη κατανάλωση ως μέρος του πολιτισμού, στην ανάδειξη και παρουσίαση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των οίνων στο ευρύτερο κοινό, στη βελτίωση των τεχνικών και επιστημονικών ικανοτήτων των οινοπαραγωγών και στη διεύρυνση της παραγωγής τους.

      Ο Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου διοργανώνεται από το Τμήμα Γεωργίας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV). Οι διαδικασίες του Διαγωνισμού ακολουθούν το σχετικό πρότυπο του OIV.

      Δικαίωμα συμμετοχής στο Διαγωνισμό έχουν όλοι οι οίνοι Κυπριακής Προέλευσης, οι οποίοι παράγονται και φέρουν επισήμανση σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική (Ε.Ε) νομοθεσία και συνάδουν με τις Συστάσεις / Δημοσιεύσεις του OIV. Δικαίωμα βράβευσης με μετάλλιο έχουν μόνο οι οίνοι που κατέχουν πιστοποίηση για χρήση των ενδείξεων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), καθώς και οι οίνοι που μετά από έγκριση κατέχουν το δικαίωμα αναγραφής της ποικιλίας και του έτους συγκομιδής (Ποικιλιακοί Οίνοι). Τα μετάλλια που απονέμονται στους βραβευμένους οίνους κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη βαθμολογία που επιτυγχάνουν ως ακολούθως:


        - Μεγάλο χρυσό μετάλλιο – ελάχιστο 92 βαθμούς
        - Χρυσό μετάλλιο – ελάχιστο 85 βαθμοί
        - Ασημένιο μετάλλιο – ελάχιστο 82 βαθμοί
        - Χάλκινο μετάλλιο – ελάχιστοι 80 βαθμοί
        Το σύνολο όλων των μεταλλίων που απονέμονται στους οίνους με τις υψηλότερες βαθμολογίες δεν ξεπερνά το 30% των δειγμάτων που συμμετέχουν στο διαγωνισμό.

        Hide details for ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ
        ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

        Το Τμήμα Γεωργίας, ως αρμόδια αρχή του αμπελοοινικού τομέα στέκει αρωγός στις διάφορες εκδηλώσεις που οργανώνονται από τις τοπικές αρχές και τα οργανωμένα σύνολα, στις προσπάθειες που καταβάλλουν για την προώθηση αμπελοοινικών προϊόντων. Μια τέτοια εκδήλωση είναι η ‘Γιορτή του Κρασιού. Το Τμήμα Γεωργίας συμμετέχει διαχρονικά σε αυτή την εκδήλωση, με την παρουσία δικού του εκθεσιακού χώρου.

        ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

        Όσον αφορά την ΕΘΝΙΚΗ και ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ για Αμπελοοινικά Προϊόντα, Αλκολούχα Ποτά και Αρωματισμένα Αμπελοοινικά Προϊόντα, Πιστοποιούντα Εμπορικά Σήματα, Καταχωρημένα Αμπελοοινικά Προϊόντα και Αλκολούχα Ποτά θα τα βρείτε αναζητώντας τα εδώ


        Hide details for ΕΝΤΥΠΑ-ΑΙΤΗΣΕΙΣΕΝΤΥΠΑ-ΑΙΤΗΣΕΙΣ
        ΕΝΤΥΠΑ-ΑΙΤΗΣΕΙΣ

        Όσον αφορά σχετικά έντυπα με τον κλάδο Αμπελουργίας Οινολογίας μπορείτε να τα βρείτε πατώντας εδώ


        Επικοινωνία με το προσωπικό
        Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου
        Διαδικασία χορήγησης του δικαιώματος αναγραφής Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης σε αμπελοοινικό προϊόν
        Διαδικασία χορήγησης του δικαιώματος αναγραφής Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης σε αμπελοοινικό Προϊόν