Τμήμα Γεωργίας


Δραστηριότητες του Κλάδου Διαχείρισης Κινδύνων



Ο Κλάδος έχει την γενική ευθύνη των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων.

Συμμετέχει στη Διαμόρφωση των Σχεδίων λαμβάνοντας υπόψη τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και προβαίνει στις ενέργειες που θα καθιστούν τα σχέδια οικονομικά βιώσιμα. Τηρουμένου των πιο πάνω διενεργεί διαβουλεύσεις με τους γεωργούς, τις ομάδες παραγωγών και το Οργανωμένο Αγροτικό Κίνημα ώστε να ενσωματωθούν οποιεσδήποτε εισηγήσεις θα καθιστούσαν τα σχέδια αποδοτικότερα προς τους αγρότες.

Ο Κλάδος Συντονίζει την εφαρμογή όλων των σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων και προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες διευθετήσεις ώστε να επιλύονται οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιάζονται. Διεξάγει ελέγχους για όλο το Φάσμα της Διαχείρισης Κινδύνων και πραγματοποιεί την τελική αξιολόγηση, τους υπολογισμούς και την καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους.

Επιλέξιμα Σχέδια μέσω Ταμείου

Επιλέξιμα είναι τα σχέδια που λειτουργούν μέσω του Ταμείου Προστασίας και Ασφάλισης της Γεωργικής Παραγωγής, που συστάθηκε με βάση το Ν103(Ι)/2019, όπως αυτός τροποποιήθηκε και με το Διάταγμα Κ.Δ.Π. 265/2023.

Κάθε γεωργός έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στις δράσεις διαχείρισης κινδύνου μέσω του Ταμείου, νοουμένου ότι έχει καταβάλει την ετήσια εισφορά που αναλογεί στις καλλιέργειες του.

Στο Ταμείο επί του παρόντος περιλαμβάνονται όλες οι υπαίθριες γεωργικές καλλιέργειες και ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας (ζώα και υποστατικά). Καλύπτονται επίσης οι γεωργικές υποδομές, νοουμένου ότι πληρούνται οι πρόνοιες της νομοθεσίας. Δεν καλύπτονται τα θερμοκήπια και δικτυοκήπια ώς κατασκευές καθώς και οι υπόλοιποι κλάδοι της ζωικής παραγωγής.

Α) Εθνικό Πλαίσιο Χορήγησης Κρατικών Ενισχύσεων για την αντιστάθμιση ζημών από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα στον Τομέα της Γεωργίας

Το Πλαίσιο δύναται να καλύπτει ζημιές που επισυμβαίνουν στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα που μπορούν να εξομοιωθούν με θεομηνία όπως: Παγετός, Καταιγίδα, Χαλάζι, Σφοδρές βροχοπτώσεις, Υψηλές θερμοκρασίες, Διακυμάνσεις θερμοκρασίας, Χιονοπτώσεις, έντονη ξηρασία (ανομβρία), Ανεμοθύελλα, Άκαιρες Βροχοπτώσεις, Ισχυρός Ξηρός άνεμος, Θερμός ξηρός αέρας, Υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και σκόνη στην ατμόσφαιρα

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Β ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Το Πλαίσιο δύναται να καλύπτει ζημιές που επισυμβαίνουν στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή και στα μέσα παραγωγής από θεομηνίες όπως: Πυρκαγιές, Σεισμοί, κατολισθήσεις, χιονοστιβάδες και πλημμύρες, καθώς και άλλες θεομηνίες, με την προϋπόθεση ότι μπορεί να δοθεί ικανοποιητική (ακριβής) περιγραφή τους, όπως για παράδειγμα οι ανεμοστρόβιλοι).

Αναμένεται σύντομα η οριστικοποίηση και έγκριση του Σχεδίου.

Γ) ΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΖΗΜΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΛΗΓΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΡΙΝΑ

Σκοπός του Σχεδίου είναι τόσο η πρόληψη όσο και η αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούν τα αγρινά στις γεωργικές καλλιέργειες δεδομένου ότι αυτό αποτελεί ενδημικό είδος της πανίδας της Κύπρου. Λόγω της μοναδικότητας του, της σπανιότητας και της χάρης του, θεωρείται σύμβολο για την Κύπρο. Στην Κυπριακή νομοθεσία ορίζεται ως αυστηρά προστατευόμενο είδος και κατατάσσεται στο Παράρτημα II της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, ως είδος που χρήζει αυστηρή προστασία.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Όσον αφορά το έντυπο της αίτησης για την περίφραξη και προστασία των καλλιεργειών από τις ζημιές που προκαλούνται από τα Αγρινά θα το βρείτε πατώντας εδώ.

Δ) Ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας (DE MINIMIS)

Οι Ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (De minimis) για σκοπούς Διαχείρισης Κινδύνων, δύναται να χορηγηθούν σε περιπτώσεις όπου ένας συγκεκριμένος Κλάδος παραγωγής εμπίπτει στον περί Διαχείρισης κινδύνων στη Γεωργική Παραγωγή και συναφή θέματα νόμο (103( Ι) του 2019) αλλά η ζημιά δεν μπορεί να καλυφθεί από κάποιο άλλο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου. Τα μεγιστά όρια ενισχύσεων De minimis για κάθε φυσικό/νομικό πρόσωπο (συμπεριλαμβανομένου ενιαίας επιχείρησης) είναι 20.000 ευρώ ανά τρία οικονομικά έτη.



Επικοινωνία με το προσωπικό
Ανακοινώσεις ζημιών
Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων